Pareltjes zoeken

Pareltjes zoeken gebeurt op vele plaatsen. Mensen zoeken pareltjes tussen de boeken, in de kringloopwinkel, in de kledingrekken en zelfs onder de mensen. Jazeker, want gemeente Altena zoekt jaarlijks naar de parel van Altena. Maar wij zochten gewoon naar verborgen, kleine pareltjes in de natuur.

Zelfs met het voortdurende nattige en grijze weer is er wel wat moois te vinden in het Bos. Prachtige (korst)mossen en waterdruppels zijn er tenslotte genoeg. Dus op pad voor wat zogeheten macrofoto’s, foto’s die dichtbij genomen zijn en het onderwerp een beetje uitvergroten.

Klein maar fijn

Korstmos en van die zachte moskussentjes, we houden ervan! Als je ze van dichtbij bekijkt zijn ze nog mooier dan je al dacht. Kijk je mee?

En op onderstaande foto’s zie goed, dat je echt even een stapje dichterbij moet doen omdat dat het op het eerste oog niks bijzonders lijkt. Niets is minder waar. In de collages zie je het tafereel van boven naar beneden steeds dichterbij. Prachtig toch?

Korstmos in de heg
Korstmos in de heg
Mossen op een betontegel
Mossen op een betontegel

Hoe komt het dat mos zo goed op beton groeit zul je denken. Dat komt omdat beton poriën heeft en zodra daar water in blijft staan, kunnen er sporen van het mos in terecht komen. Deze gaan dan groeien. Er zijn ook best veel soorten zoals je wel op de foto hierboven ziet. In een artikel van Trouw staat een interessante, uitgebreide beschrijving. Ook interessant is dat er nu een start-up is van TU Delft om met speciaal mosbeton onze steden te gaan vergroenen.

Waterpareltjes

Water is er genoeg gevallen, het is modderig zoals je in het vorige artikel kon zien. Vandaar ook waterdruppels genoeg. We liepen een rondje door het Bos en over de Hillse kade om ze vast te leggen.

Wist je trouwens dat, wanneer je een druppel fotografeert, deze de omgeving ondersteboven reflecteert? Een waterdruppel is bol en werkt daardoor als een bolle lens. Omdat de lichtstralen door deze lens van richting veranderen wordt boven en onder omgedraaid en daardoor staat de reflectie in een druppel op zijn kop.

Waterdruppel aan hazelaartak
Waterdruppel aan hazelaartak

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Pareltjes zoeken”

  1. Dankjewel Agnes voor de prachtige “pareltjes”.
    Er valt nog steeds heel veel te genieten in de natuur.
    Tonny en Henk Dubbeldam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *