Paddenstoelen in het Bos

Afgelopen week waren er opeens heel veel verschillende soorten paddenstoelen in het Bos. Wij kennen alleen de naam van die grote witte, dat is een boleet en die oranjeachtige is een enorme elfenbank.
(Wanneer je bij Foto’s kijkt, zie je ze in groter formaat, daar staan trouwens ook regelmatig foto’s die niet in deze berichtjes staan. De foto’s worden namelijk doorgelinkt van onze Instagramposts)

Apart hè dat juist tijdens een hete week de herfst al zijn intrede doet. Of laten we het maar nazomer noemen, dat klinkt wat fijner. Hoewel… nazomer wordt in Nederland ook wel oudewijvenzomer genoemd en ik weet niet hoe jij dat vindt klinken maar geef ons maar nazomer of Indian Summer, dat klinkt ook nog wel gezellig.  En éigenlijk, meteorologisch gezien, begint die nazomer pas eind september.

Bij herfst krijg je toch direct zo’n nattig, somber plaatje….. mét paddenstoelen. Paddenstoelen leven op afstervend hout, maar sommige soorten kunnen ook levend hout aantasten. De soorten op de grond vormen een heel netwerk van schimmeldraden onder de grond. Paddenstoelen groeien vaak in groepen of kringen en door de grillige vormen en vele kleuren werden ze vroeger vaak vanuit bijgeloof aan hekserij toegeschreven. Daardoor zijn ook bijzondere namen ontstaan zoals heksenkring, duivelsei en heksenboleet.
Wij vinden ze gewoon mooi en laten ook de boleet lekker staan. Hij is intussen al formaatje voetbal geworden, zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *