Paddenstoelen en een wandeling

Herfst, paddenstoelen en afgevallen bladeren. Dat hoort gewoon bij elkaar en sommige mensen houden ervan en andere vinden het vreselijk. De najaarsblues ervaart iedereen anders. In het Bos vinden we alle seizoenen mooi en vertellen er graag over.

Paddenstoelen

Paddenstoelen geven een beetje een romantisch gevoel, vooral die rode met witte stippen. Wie kent het liedje niet van “op een grote paddenstoel, rood met witte stippen, zat kabouter spillebeen…..”. Helaas staan zulke paddenstoelen niet in ons Bos. Die vind je meer in sparrenbossen en ze heten vliegenzwam. Lang niet zo’n romantische naam als je zou verwachten.

Schimmels

Alle paddenstoelen zijn schimmels, waarvan het grootste gedeelte onder de grond zit, dat zijn de zwamdraden. Het kan jaren duren voordat die uitgroeien tot een paddenstoel. Het is dus geen plant maar ook geen dier, het is het vruchtlichaam van een schimmel, te vergelijken met fruit aan een boom. Sommige van de paddenstoelensoorten kun je eten, maar er zijn er ook die heel giftig zijn. Je moet dus echt wel goede kennis hebben om de juiste soorten te plukken voor je maaltijd.

Opruimers

Paddenstoelen en zwammen zijn ook belangrijk in de natuur, ze ruimen namelijk dood hout, bladeren en andere organische materialen op. Meer dan 90% van de afbraak van de organische reststoffen gebeurt namelijk door schimmels. Zonder hen zou een bos in zijn eigen afval omkomen. Op de website van IVN kun je heel veel informatie vinden over deze mooie en nuttige blikvangers in het Bos.

Paddenstoelen wandeling

We hebben weer een wandeling gemaakt door het Bos, verdeeld over een paar weken. Daarin zie je dus ook sfeerfoto’s van toen het onlangs zo erg mistig was. De zwammen en paddenstoelen die we tegenkomen hebben soms de prachtigste namen, maar ze lijken vaak zoveel op elkaar dat we ons niet gaan wagen aan het benoemen ervan. Wil je zelf paddenstoelen determineren vind je hier een handige hulp. Wil je onze vorige herfstwandeling nog eens bekijken, die vind je hier.

6 antwoorden op “Paddenstoelen en een wandeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *