Paddenstoelen

Een herfstige week met veel nattigheid, dan kan het niet missen… de paddenstoelen komen tevoorschijn in diverse soorten en maten.

Paddenstoelen

We zagen de eerste paddenstoelen bij de houthoek, een logische plek want in dood hout zitten schimmels die uiteindelijk paddenstoelen worden. Er zijn ontzettend veel soorten, 14.000 wereldwijd en alleen in Nederland al 5250. Daarvan zijn er veel bedreigd en er zijn ook al zo’n 200 soorten verdwenen.

Paddenstoel bij de houthoek
Paddenstoel bij de houthoek

Maar wat zijn nou zwammen en wat noem je een paddenstoel? Het zijn allebei vruchtlichamen van die schimmels en paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Net als bij een ijsberg bevindt het grootste deel zich buiten het zicht.  Dus ook al zegt de naam iets anders, bijvoorbeeld van de vliegenzwam, dan is het tóch een paddenstoel want er staat een aardig deel van boven de grond. Op de website van IVN Natuureducatie kun je er meer over lezen en in onderstaand filmpje zie je wat er in de tweede helft van september in het Bos te vinden was aan paddenstoelen.

Verrassing op het olifantenpaadje

Onderweg naar Noord om naar de pompoenen te kijken zagen we een frêle verrassing op het olifantenpaadje. Dat paadje is afgelopen zomer voorzien van nieuwe houtsnippers van de grote populier die omgezaagd is en met de overvloedige regen was dat een prima bodem voor kleine, bleekgrijzige paddenstoelen. Hoe ze heten daar zijn we niet zeker van, het zou het hazenpootje (Coprinopsis lagopus) kunnen zijn. Hoe dan ook, wij vinden ze prachtig en konden ze ondanks de regenbui die overtrok, toch mooi vastleggen.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

2 antwoorden op “Paddenstoelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *