Over wilgen op de Hillse kade

De Hillse kade: een historisch stukje bij het Bos en in Altena, stammend uit de tijd van de St. Elisabethsvloed in 1421. Een bijzonder idee wanneer je bedenkt dat dit een paar honderd jaar geleden een doorgaande weg was waar met paard en wagen gereden werd.

Wilgen op de kade

Met paard en wagen rijden lukt nu niet meer. Er zijn bomen geplant en er loopt nog maar een slingerpaadje van het Bos naar de Midgraaf. Toch heeft het altijd nog wat, met het weidse uitzicht van na de ruilverkaveling aan het oosten en ons Noord aan de westkant. De wilgen die er staan zijn oude knakkers, die soms versleten raken en omgaan. Dan plant Jan gewoon weer een nieuwe staak. Een van die oude wilgen heeft al jaren een parasiet op zijn kroon zitten: een zwam, waarschijnlijk het viltig judasoor (Auricularia mesenterica). Toch groeit hij gewoon door, beide sterke overlevers.

Winterwerk weer begonnen

Er is altijd werk aan de winkel in het Bos, dat weet je ondertussen wel. Het winterwerk omvat veel snoeiwerk, ook op de kade zijn weer een aantal wilgen aan de beurt om afgezet te worden. Je verbaast je erover hoe hard die wilgentakken groeien in 3 jaar. Gerrit is begonnen met een wilg vooraan op de kade en de takken waren gemakkelijk 5 à 6 meter lang. Hij zaagt ze af, ontdoet ze van zijtakken en zaagt ze in hanteerbare stukken. De zijtakken worden opgebost met een touwtje erom en de stukken gaan richting houtopslag om later in kleinere stukken gezaagd te worden en te drogen gelegd.

2 antwoorden op “Over wilgen op de Hillse kade”

  1. Gelukkig zijn er nog harde werkers, die weten hoe het moet, zonder gebrom van een kettingzaag! (Goed voor het lijf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *