Over wilde peen en opruimers

Ken je wilde peen? Je ziet het steeds vaker ook in bermen staan, het is een mooie schermbloem, goed voor insecten, die bij ons op de Hillse kade bloeit. En opruimers, tja soms is er slachtpartij door roofvogels of iets dergelijks en wie ruimt dat weer op.

Wilde peen op de kade

Zodra je er een keer goed naar gekeken hebt, herken je de wilde peen (Daucus carota) direct. Tere witte schermbloemen en de zaadjes in warrige bol die op een vogelnestje lijkt. Ze zijn veel verfijnder dan fluitenkruid, engelwortel of berenklauw en ze zijn ook nog eetbaar. De wortels zijn niet oranje zoals de moestuinvariant, maar wit en je kunt ze koken of rauw opeten. Op de kade bloeien ze elk jaar en daarom weer eens een filmpje van dit mooie stukje Bos.

Ruiter

Zag je de ruiter ook staan? Dat is een hooiopper van het gras wat Jan daar had gemaaid. Een ouderwetse manier van drogen, want de ruiter begint met 3 stokken in een piramidevorm en daartegen wordt het gemaaide gras opgetast. Van binnen blijft het hol en van onderen open waardoor de wind overal bij kan.

Opruimers

Jan had een half opgegeten merel ontdekt op een dode boomstam aan de achterkant van het Bos. Dat is duidelijk een prooi geweest van een torenvalk of een buizerd, die houden ervan om hun eten op te eten vanaf een hoger plekje met uitzicht. Zo kunnen ze bij onraad direct wegvliegen. De restanten waren helemaal bedekt met wespen vertelde hij toen we de volgende dag foto’s wilden gaan maken van de plek des onheils. Wat denk je, er restten nog wat veren, of nee er lag nog een poot met een stuk dij op de grond waaraan druk geknaagd werd. Deze opruimers zijn een waardevol deel van de ecologische cirkel, natuur ruimt natuurlijk op.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Over wilde peen en opruimers”

  1. Ik ben ook zo gek van Peen. Ik zet ze in gekleurde glazen vaasjes, ook gedroogde. Zoals ze naar boven toe dichtklappen. prachtig! Ook de bloem zelf is echt heel verfijnd mooi !

    1. Wij vinden het ook zo’n mooie plant Loes, daarom verdiende ze in ‘t zonnetje gezet te worden. Die tips van gekleurde vaasjes en met gedroogde bloem zijn welkom, dankjewel 💮🌿

      1. Hier in Sleeuwijk op de dijk staat ontzettend veel peen. Vorig jaar al veel maar dit jaar is het een witte zee van peen ❤️. Leuk dat jullie er aandacht aan besteed hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *