Over wilde peen en opruimers

Ken je wilde peen? Je ziet het steeds vaker ook in bermen staan, het is een mooie schermbloem, goed voor insecten, die bij ons op de Hillse kade bloeit. En opruimers, tja soms is er slachtpartij door roofvogels of iets dergelijks en wie ruimt dat weer op.

Wilde peen op de kade

Zodra je er een keer goed naar gekeken hebt, herken je de wilde peen (Daucus carota) direct. Tere witte schermbloemen en de zaadjes in warrige bol die op een vogelnestje lijkt. Ze zijn veel verfijnder dan fluitenkruid, engelwortel of berenklauw en ze zijn ook nog eetbaar. De wortels zijn niet oranje zoals de moestuinvariant, maar wit en je kunt ze koken of rauw opeten. Op de kade bloeien ze elk jaar en daarom weer eens een filmpje van dit mooie stukje Bos.

Ruiter

Zag je de ruiter ook staan? Dat is een hooiopper van het gras wat Jan daar had gemaaid. Een ouderwetse manier van drogen, want de ruiter begint met 3 stokken in een piramidevorm en daartegen wordt het gemaaide gras opgetast. Van binnen blijft het hol en van onderen open waardoor de wind overal bij kan.

Opruimers

Jan had een half opgegeten merel ontdekt op een dode boomstam aan de achterkant van het Bos. Dat is duidelijk een prooi geweest van een torenvalk of een buizerd, die houden ervan om hun eten op te eten vanaf een hoger plekje met uitzicht. Zo kunnen ze bij onraad direct wegvliegen. De restanten waren helemaal bedekt met wespen vertelde hij toen we de volgende dag foto’s wilden gaan maken van de plek des onheils. Wat denk je, er restten nog wat veren, of nee er lag nog een poot met een stuk dij op de grond waaraan druk geknaagd werd. Deze opruimers zijn een waardevol deel van de ecologische cirkel, natuur ruimt natuurlijk op.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

13 antwoorden op “Over wilde peen en opruimers”

 1. Ik ben ook zo gek van Peen. Ik zet ze in gekleurde glazen vaasjes, ook gedroogde. Zoals ze naar boven toe dichtklappen. prachtig! Ook de bloem zelf is echt heel verfijnd mooi !

  1. Wij vinden het ook zo’n mooie plant Loes, daarom verdiende ze in ‘t zonnetje gezet te worden. Die tips van gekleurde vaasjes en met gedroogde bloem zijn welkom, dankjewel 💮🌿

   1. Hier in Sleeuwijk op de dijk staat ontzettend veel peen. Vorig jaar al veel maar dit jaar is het een witte zee van peen ❤️. Leuk dat jullie er aandacht aan besteed hebben!

 2. Geweldig zijn ze, die wilde peen bloemen en m.n. als ze zo’n mooi nestje vormen die je ook heel mooi kunt drogen, geweldig! Ik vraag me alleen af wanneer je ze het beste kunt plukken. Ik heb in de tuin een paar bossen wilde peen staan. Daarvan zijn een paar bloemen een nestje gaan vormen maar de meeste zijn nog open. Wanneer kan ik ze nu het beste plukken? Als ze allemaal zijn uitgebloeid of zodra er 1 bloem is die is uitgebloeid en zo’n mooie nestje heeft gevormd.

  MVG Tineke

  1. Doe vraag kunnen we niet zo gemakkelijk beantwoorden Tineke, want wat wil je met de geplukte bloemen doen? Op een vaas zetten of bewaren voor zaad bijvoorbeeld. Wilde peen is sterk dus komt toch terug ook als je de bloemen afplukt 💮💮 Het is ook een goede insectenlokker in je tuin, zoals veel schermbloemigen trouwens

   1. Dankjewel voor je snelle reactie! Nee ik wil uiteindelijk ze als droogbloemen gebruiken. Er zijn al een paar gevormd tot een ‘nestje’, prachtig! Maar de andere bloemen van dezelfde tak zijn nog open. Dus vroeg ik me af: Wat is wijs: Nu al de uitgebloeide bloemen plukken of wachten tot de andere bloemen ook uitgebloeid zijn en nestjes zijn geworden. Gaat dit niet ten koste van de al gevormde nestjes?
    Het gaat dus puur erom dat ik ze als droogbloemen wil gebruiken.

    1. Aha, nou voor droogbloemen kun je ze plukken zodra ze uitgebloeid zijn. Mocht nog niet de hele stengel uitgebloeid zijn, kun je even wachten met plukken. Wat zul jij lang plezier hebben van je bijzondere droogboeket 👌🏻

     1. Dankjewel Agnes. Ja dat wordt (is al) zeker erg lang genieten… gratis en voor niets. Ze groeien gewoon bij ons op t land, prachtig!

     2. Hoi,

      Ik heb nog een vraagje. Er zijn al vele nestjes ontstaan, grote en wat kleineren. Hoe kan ik ze nu het beste drogen? Moeten ze perse op de kop hangen of kan ik ze liggend laten drogen, of, nog makkelijker en leuker, kan ik ze gelijk in een (droge uiteraard) vaas zetten?

     3. Ha Tineke, ik denk dat je eerst kunt proberen met een paar stelen of ze stevig genoeg zijn om overeind te blijven in een vaas. Zo niet kun je de rest altijd ondersteboven drogen. Succes!

 3. Oke dankje, nou de stelen zijn stevig genoeg en staan mooi recht op…. jammer dat ik niet ff een foto kan sturen hier, dan had ik je het kunnen laten zien en de andere wilde peen die in mijn tuin groeit, prachtig :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *