Over water en een kijkje van boven

Altijd is er wel weer iets nieuws te vertellen of om jullie te laten zien. Deze keer gaan we vertellen over de nieuwe (oude) pompen en over de waterlelie die zo prachtig bloeit. Ook hebben we als toetje nog een bijzonder kijkje van boven.

De waterlelie bloeit weer

Elke jaar is het weer een mooi gezicht wanneer de waterlelie bloeit in de plas. Een van onze bezoekers had het al over een Efteling-gevoel met die waterlelie. We hadden direct dat bijbehorende liedje van het sprookje van Fabiola in ons hoofd.

Waterlelies heb je in vele kleuren en groottes. Ze houden van zon en produceren geen nectar, maar wel suikerhoudend vocht wat sommige insecten lekker vinden. Daarnaast zijn ze behalve mooi, ook nuttig in de vijver. De grote bladeren houden algengroei tegen en vissen verschuilen zich er graag onder. De witte waterlelie bevat ook alkaoïden, die je een verdovend en euforisch gevoel geven, je kunt in smartshops bijvoorbeeld thee van witte waterlelie kopen.

Gele plomp

In de grote plas en in de sloot tussen Noord en de Hillse kade bloeit elk jaar de gele plomp. Een ouderwetse waterlelie die ons echt een Hollands gevoel geeft, het blad van de gele plomp staat ook op de Friese vlag. De bloemetjes steken net boven de grote glanzende bladeren uit en zijn een stuk minder opvallend dan die van de soort hierboven. Vroeger groeiden ze zo overvloedig in de sloten dat deze plant aan het vee gevoerd werd.

Zwengelpomp

Als je onze website volgt weet je dat we enige tijd geleden hard gewerkt hebben op Noord en Zuid aan de aanleg van drainage en een buis om water op te kunnen pompen. De ouderwetse zwengelpompen moesten daarna nog geplaatst worden. Deze pompen heeft de voormalige moestuinvereniging uit Nieuwendijk ons geschonken, daar zijn we blij mee.

Het ging niet van een leien dakje, er moest een stuk pijp aangezet zodat de pomp tot onder het waterpeil kwam, maar het is de mannen gelukt zoals je hieronder kunt zien. Carola en Jan laten het even zien.

Kijkje van boven

Duyls Bos is op de social media ook goed vertegenwoordigd en daar werden we onlangs getagd in een berichtje op Twitter. Dat bleek een luchtfoto te zijn waarop de Noordeveldse molen te zien was en het Bos in de verte. Deze foto is gemaakt door Ivo van Sandick met zijn drone. We wilden jullie dit beeld niet onthouden, zie je het Bos in de linksbovenhoek liggen?

Dronefoto Ivo van Sandick
Dronefoto Ivo van Sandick

2 antwoorden op “Over water en een kijkje van boven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *