Over bloemetjes en beestjes

Bloemetjes en beestjes, daarvan hebben we er genoeg in het Bos. We laten je even meegenieten met een greep uit onze ‘collectie’.

Bloemetjes

Met welke bloemetjes zullen we eens beginnen, misschien bij de blauwe hoek, tussen het vitrinehuisje en de devotiehoek.

Welke soort ook altijd mooi is en in meerdere kleuren aanwezig, is de smeerwortel (Symphytum officinale L.). Een wilde bloem met geneeskrachtige werking. Het kruid kan ingezet worden bij allerlei klachten zoals botbreuken, verstuikingen, kneuzingen en zwellingen. Maar ook bij een hernia, reumatische aandoeningen en spierpijnen kan het kruid verlichting geven en helpt wonden sneller te genezen.

En dan nog deze, de look-zonder-look (Alliaria petiolata) die opeens opkwam bovenop een afgezette knotwilg langs de Hillse kade.

Beestjes

Van de beestjes die we afgelopen weken tegenkwamen hebben we een filmpje gemaakt. Met namen als hooibeestje, soldaatje, bloedcicade of spuugbeestje word je best nieuwsgierig denk ik. Kijk maar gauw hoe die eruit zien.

Verslag van onze vogelaar

Het Bos is een groene oase van rust, meestal hoor je alleen vogelgeluiden. Adrie liep zondag 15 mei al voor zonsopgang in het Bos. Hieronder lees je haar beeldende verslag. Maar neem eerst even een minuutje voor een bosbad.

Een prachtige ochtend in het Duyls Bos, de zon is net ‘wakker’. Het raadselachtig geluid dat ik vorige lente in het Bos hoorde, is waarschijnlijk de baltsroep van de middelste bonte specht geweest. Dat is het kleinere broertje van de grote bonte specht, hij roffelt sneller dan zijn grote broer.

De grauwe vliegenvanger, die twee jaar geleden zichtbaar broedde in de leipeer tegen het ‘hoofdverblijf’, heb ik helaas nog niet gesignaleerd. Hoewel er vanmorgen weer druk gezongen en gefloten werd in het Bos, krijg ik de indruk dat er dit jaar minder broedvogels en roofvogels zijn. Dit kan komen door de algemene achteruitgang van de vogelstand, maar kan ook het gevolg zijn van de toegenomen activiteiten in het Bos, met name in het broedseizoen.

Op Noord is het in de vroege ochtend goed toeven met de Hillse kade in volle glorie. Naast hazen en fazanten hebben de gevederde vrienden het hier uitstekend naar hun zin. Op Zuid was het rustig vanmorgen. Ook het onlangs geplaatste De Hertogmolentje deed het rustig aan.

2 antwoorden op “Over bloemetjes en beestjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *