Het voorjaar nadert snel, je kunt het overal aan merken. Behalve de planten, begint ook het onkruid te groeien en de bomen lopen uit. Veel werk aan de winkel dus.
Snoeiwerk
Op Zuid waren Ries, Gerrit en Carola al voor de lockdown begonnen met snoeien in de bosschages. Maar toen werd opeens alles anders en stond dat werk even stil.
Maar omdat je de natuur niet stil kunt zetten, zijn we voorzichtig aan weer met onze werkochtenden begonnen en is het snoeien weer opgepakt. Ook wordt al het uitgebloeide spul van het wilde bloemen veld afgemaaid en opgeruimd. De vogels hebben nog dankbaar gebruikt gemaakt van alle zaadjes die nog te vinden waren tijdens de winterweek met de sneeuw.
Bedrijvigheid bij de bijenkast
Zelfs de bijtjes zijn klaar voor het voorjaar, ze vliegen al. Er bloeit het een en ander en ook de wilgenboompjes vlakbij hun kast staan in bloei, dus er is best al wat eten te vinden. Om de winterperiode te kunnen overleven heeft imker Cootje ze een voorraad suikerwater gegeven Zo te zien was dat genoeg om zelfs de strenge vorst tijdens de winterweek te overleven.
Nieuwe aanplant
De bomenrij langs de sloot is ook aangevuld. Ook deze jonge aanplant is met gaas beschermd tegen de reeën. Er is speciaal gelet op de soorten, zodat ze passen bij het concept van de bijen- en vlindertuin. Ries en (nieuwe vrijwilliger) Henk hebben onlangs esdoorn, hazelaar en een paar haagbeuken geplant.
Maar ook een honingboom (Styphnolobium japonicum), deze kwam uit het Bos. Deze boom kan best groot worden en bloeit in de nazomer met wel 30 cm lange pluimen die veel nectar bevatten. We moeten er nog wel even op wachten, want daarvoor moet de boom al wel minstens een jaar of tien oud zijn.
Goed bezig op Zuid! Wat leuk die bijtjes! Ik zit te wachten op de soliataire bijen waar ik veel plek voor gecreeerd heb in de loop der jaren. Nog niks gezien. Het is er normaal gesproken wel de tijd voor maar nu is het natuurlijk wel bar weer de laatste dagen 🙂
We kunnen ons voorstellen dat jij ook zit te wachten op bijen, na je zorg en aandacht daarvoor. Misschien dat solitaire bijen meer weersafhankelijk zijn dan bijen met een veilig, warme kast ??? Heb wat geduld,want ze komen vast wel naar jouw bijentuin Loes!
Ja zeker scheelt dat Agnes. Maar ik heb volgens mij ook nog nooit zo’n strenge vorst meegemaakt sinds ik dit doe (al weet ik het niet zeker). Ze moeten uit hun celletjes komen he de nieuwgeborenen. Vorig jaar zijn daar de eitjes in gelegd en de larven hebben zich volgegeten met wat de moederbij er achterliet in dat kamertje bij de eitjes (stuifmeel etc.). Hoop niet dat ze doodgevroren zijn 🙂 Maar het is waar ze houden van flink zon op de nestgelegenheid en dat is nu te weinig. Komt goed!
Ik duim voor jou en je bijtjes Loes dat het voorjaar maar snel mag komen ??