Oogsttijd

In augustus wordt het meeste fruit geoogst, deze maand wordt niet voor de niets de oogstmaand genoemd. Wist je dat het woord oogst afgeleid is van augustus? In het Bos oogsten we rood fruit en appels, peren en noten, die laatste zijn meestal ietsje later.

Appels en peren

De bloesem van de oude appel- en perenbomen is altijd prachtig. Omdat we in het Bos niet spuiten of iets dergelijks, begint direct na de bloesem de aantasting al kun je wel zeggen. Er worden spinsels geweven waaruit rupsjes-nooit-genoeg komen en diverse andere insecten eten mee.  Ook zijn de vruchten niet zo perfect van vorm, maar ach, van ons mag het. Je proeft er niets van.

Noten

Zoals gezegd zijn de noten iets later, hoewel het lijkt alsof ze elk jaar weer iets vroeger vallen. Dat heeft vast ook met de klimaatverandering te maken. Wist je dat noten heel erg gezond zijn? Walnoten bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet en het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Vanwege al hun positieve effecten staan alle ongezouten noten in de Schijf van Vijf.

Ook hazelnoten zijn gezond, ze bevatten antioxidanten en kunnen ontstekingen verminderen en je bloedsuikerspiegel verlagen volgens deze website. En ze zijn ook gewoon lekker natuurlijk.

Bramen en frambozen

Heerlijke vruchten vind je ook niet? Bramen worden niet allemaal tegelijk rijp, dus die pluk je telkens even in het langslopen. Soms zitten er rijpe vruchten en bloesem tegelijk aan de takken. Dat ziet er wel mooi uit en net als veel andere fruitsoorten zijn ook bramen goed voor je weerstand, want ze bevatten veel vezels en antioxidanten. Ze zijn ook erg aantrekkelijk voor bijen, hommels en vliegen. Van die mooie glanzende groene vliegen. Het zijn echt prachtige insecten als je ze van dichtbij bekijkt.

De frambozen doen het eveneens goed dit jaar. Frambozen zijn ook erg gezond, ze bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit bijvoorbeeld vitamine C, B11, E en K in. Daarnaast zijn frambozen rijk aan vezels, dus dit eenvoudige rode vruchtje bevat veel goeds. Wat zullen we smullen en  gezond worden in de oogstmaand!

2 antwoorden op “Oogsttijd”

  1. Hoi Agnes.
    Mooi en lekker allemaal.
    Van vliegen en vliegjes bij de bramen, ik weet er alles van, als je de bramen geplukt hebt moet je ze gelijk verwerken, anders zijn er meer vliegjes als bramen.
    Bedankt weer en een goed weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *