Ons mooie Bos

Ons Bos is een veelzijdig Bos, dat weet je als je ons volgt, of al eens op bezoek bent geweest. “Natuur- en cultuurhistorisch centrum” dekt de lading wel zo’n beetje, want geschiedenis van gebruiksvoorwerpen en natuurbehoud staan hoog in ons vaandel. Het Bos is…..

Waar de zonnebloemen bloeien
en een haas een lekker hapje eet.
Waar de pompoenen al goed groeien
en je zo de tijd vergeet.

Waar de klissen blijven staan
en de schapen je toe blaten.
Waar de vlinders vrolijk gaan
en je alles los kunt laten.

Waar een bankje wacht onder de bomen
en de haag een doorkijkje biedt.
Waar je bij de kapel weg kunt dromen
en een vogeltje naar z’n nestje schiet.

De grauwe vliegenvanger

De grauwe vliegenvanger (Muscicapa striata) heeft een nestje in ons Bos en verdient een eigen stukje. Het is een kleine, redelijk onopvallende zangvogel die korte snelle vluchten maakt en insecten tijdens de vlucht vangt, vandaar zijn naam. De vogel is iets kleiner en slanker dan een mus, maar met een langere staart. Zijn kleuren zijn bruin met grijzige borst, maar voor een close-up moet je helaas even hier kijken, want ze zijn zo snel dat dát niet is gelukt. Maar omdat de vliegenvangers een nestje boven onze buitentafel hebben gemaakt zijn er gelukkig toch wel wat beelden.

Deze kleine vogel staat op de rode lijst bij de Vogelbescherming  omdat hun aantal is afgenomen sinds de jaren ’80. Wanneer je het filmpje bekijkt zie je dat ze op het Altenamolentje zitten wachten tot we weggaan bij de tafel, zodat ze weer bij het nestje kunnen. Er is 1 eitje op tafel kapot gevallen en je ziet het vogeltje ook net boven de rand uit loeren of het wel veilig is. We zijn blij met deze gevederde bewoners, één van de vele soorten die het Bos rijk is.

3 antwoorden op “Ons mooie Bos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *