Notarisappel en de blauwe glazenmaker

Dat wij een bijzonder Bos hebben, is geen nieuws. Maar het blijft ons óók verbazen want er is elke week wel iets bijzonders. Bijvoorbeeld de, dit voorjaar aangeplante, Notarisappel… die bloeit nu! Het gebeurt wel vaker dat fruitbomen in de war zijn, omdat de hoeveelheid licht in het voor- en najaar ongeveer gelijk is en als dan september warme dagen heeft kan de boom bloesem geven in het najaar. Het is trouwens de eerste van de 16 geplante oude appelrassen die bloeit.

Toen ik 3 weken geleden op het keukentrapje stond (ja heus) om daar een foto van te maken, zat daar opeens een grote blauwe glazenmaker voor mijn neus. Van de hoeveelheid foto’s heb ik maar een filmpje gemaakt.

De blauwe glazenmaker (Aeshna cyanea) is een echte libel die een levenscyclus heeft van twee jaar. De eerste winter brengt hij door als ei, de tweede winter als larve. Deze libel is niet zo kieskeurig en plant zich voort in allerlei modderige stilstaande of zwak stromende sloten of vijvers, die voedselrijk en beschaduwd zijn. Hij heeft wel een voorkeur voor kleine watertjes in een beboste omgeving dus ja het kan kloppen dat hij ook bij het Bos voorkomt. Alleen is het best lastig om hem op de foto te krijgen, want lang stilzitten doen ze niet vaak.

Maar waarom heet hij glazenmaker vraag je je af; nou de glazenmakers van vroeger (en dan bedoel ik mensen met het beroep glazenmaker) droegen het glas dat ze in de vensters moesten aanbrengen op hun rug. Daarbij stak vaak aan beide kanten een flink stuk glas uit …. juist je snapt het hè! Wil je meer weten over de libelle, hier vind je heel veel interessante weetjes.

Blauwe glazenmaker op Notarisappel
Blauwe glazenmaker op Notarisappel