Nog wat rood/wit/blauw

Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag…. belangrijke dagen voor Nederland. De Nederlandse driekleur wappert dan overal, daarom ook nog wat rood/wit/blauw vanuit het Bos. Nou ja het rood is rozig, maar dat nemen we voor lief.

Dagkoekoeksbloem (rood)

De dagkoekoeksbloem (Silene dioica) staat weer te bloeien op Zuid, wat verder nog redelijk kaal is. Vanaf april bloeien ze en dat gaat met bloeien door tot laat in het jaar, soms zelfs nog in de winter, zeker als die zacht is. De naam dagkoekoeksbloem komt doordat de bloemen overdag openstaan, dit in tegenstelling tot die van de avondkoekoeksbloem die…. je raadt het al, ‘s avonds opengaan.

Dan nog de naam koekoeksbloem, waar komt dat vandaan. We vonden er 2 verklaringen voor.
Men dacht dat de koekoek deze plant bezocht en erop spuugde. In werkelijkheid is het koekoeksspog, of -schuim. De larve van de schuimcicade (Philaenus spumarius) leeft op deze plant en blaast luchtbellen in zijn eigen afscheidingen. Dit spuugbeestje woont daarin, verborgen voor aanvallers.
De
andere verklaring is dat de bloei van deze plant samenvalt met de terugkeer van de koekoek.

Look-zonder-look (wit)

Look-zonder-look (Alliaria petiolata) is een bijzondere plant, want bij look denk je aan knoflook. Daar is deze plant niet eens familie van, maar doordat de bladeren, zaden en wortels zo’n geur afgeven, kreeg hij deze naam. De blaadjes ervan zijn eetbaar en kun je in een salade doen, op een boterham of in een smoothie. Maar ze zijn ook lekker in een pesto of kruidenboter.

Daarnaast wordt de look-zonder-look ook in de kruidengeneeskunde gebruikt voor een ontsmettende, slijmoplossende, wondhelende en reinigende werking en bij eczeem, astma en bronchitis. Een bijzondere plant zeiden we al!

Wilde hyacint (blauw)

De wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta) wordt ook wel Engelse of wilde boshyacint genoemd. De geurende bloemen hangen naar één kant omdat ze aan één kant van de stengel bloeien., daarom is de plant het symbool van constantheid, maar symboliseert ook vriendelijkheid. Ze bloeien in april/mei en ze vermeerderen zich heel gemakkelijk. Je kunt de mooie bloemen ook afsnijden en op een vaas zetten.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *