Nog meer snoeien en moois gezien

Vorige week vertelden we je over het snoeien van de fruitbomen. Maar er is nog heel veel meer wat gesnoeid moet worden; een grote, jaarlijks terugkerende klus. Noodzakelijk om licht te houden en snelle groeiers af te remmen zodat trage groeiers een kans krijgen zich te ontwikkelen.

Snoeien om te groeien

Het is echt snoeien om te groeien. De knotwilgen zouden een te zware kroon krijgen als we ze niet elke 3 jaar af zouden zetten. De takken zijn nu soms al 9 meter lang. En de elzen, hazelaars, vlieren, veldesdoorns enzovoort zouden alles overnemen wanneer ze niet eens in de 8 tot 10 jaar aan de grond afgezaagd zouden worden. Daarvoor is steeds een ander stuk aan de beurt. Maar je weet hoe groot het Bos is, dus elke winter/voorjaar zitten we in de houtverwerking. Het stopt niet bij het afzagen natuurlijk, het moet ook nog kleingemaakt en uit gesorteerd. We schreven een aantal jaar geleden al eens een artikel over 10 keer warm. Je krijgt het van al die acties best warm namelijk.

Mooie zwammen gezien

We kwamen prachtige zwammen tegen, echt kunstwerkjes. Ze zaten aan een dode perentak en de onderkant was zelfs nog mooier dan de bovenkant. We willen ze graag met jullie delen. Op de eerste foto zat hij nog aan de dode perenboom, daarover schreven we pas al eens. Toen hij afgebroken was konden we de zwammen pas goed bekijken en zagen we de prachtige structuren.

Bijzondere korstmos

Ook zagen we een heel bijzondere korstmos, hij zit al jaren op de wilg aan de overkant van de plas, maar in het voorjaar valt hij het meest op. De hele stam zit eronder en de kleur lijkt wel groen uitgeslagen koper, de naam gaan we niet raden. Er is grote gelijkenis met diverse soorten, dus we wagen ons daar niet aan. Maar mooi is het wel.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

8 antwoorden op “Nog meer snoeien en moois gezien”

  1. Wat een mooie zwammen, vooral die kleine bekertjes.
    Met korstmossen kan de kwaliteit van de lucht worden gemeten.
    Die gele is echt prachtig.

  2. Het zijn echte kunstwerkjes die zwammen prachtig gefotografeerd een plezier om naar te kijken

  3. o,o,o, wat moet er toch veel werk verzet worden door heel veel
    actieve vrijwilligers! shappoo en ga zo door, dan blijft het geheel een bijzondere plek om te bewonderen!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *