Nog meer klein grut

Jonge dieren, dat is iets wat iedereen leuk vindt. Ze vertederen en laten je glimlachen. In het artikel van vorige week lieten we je al de jonge koolmezen, de insecten op de bloemen en de jonge vissen zien. Maar er is meer nieuws op het gebied van klein grut, want er is altijd wel iets te zien in het Bos. Deze keer zijn dat nieuwe schapen en kuikentjes. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Dat is mooi, want we hebben overal filmpjes van gemaakt, dus ga er maar even voor zitten.

Nieuwe schapen

Zoals je misschien nog weet uit andere verhalen, hebben we ‘leenschapen’. Boer Martin brengt in het voorjaar een moeder met lammetjes en ruilt ze over het algemeen na een maand of 3 om voor een nieuw koppel. In oktober gaan de schapen terug, dan hebben we niet voldoende gras meer.

Dit schapengezin is weer terug naar de boer
Dit schapengezin is weer terug naar de boer

Deze keer heeft Martin geen moeder met lammeren gebracht maar alleen 2 rammetjes van nog geen 3 maanden oud. Het zijn zogenaamde leplammeren: door omstandigheden konden ze niet bij de moeder drinken en zijn met de hand grootgebracht. Dat merk je wel hoor, ze zijn erg vrij en gericht op mensen. Ze houden ook erg veel van elkaar, dat blijkt wel in het filmpje, echt leuk om te zien.

Lakenvelder kuikens

We hebben echt hele mooie kippen en een prachtige haan. Ons toom bestaat uit 4 Lakenvelder kippen met haan, 1 bruine kip en een bejaard zwart krielkipje. Dat kipje legt nog steeds en is zo’n 17 jaar oud! Onze wens was jonge Lakenvelders, maar die kippen worden blijkbaar niet makkelijk broeds. Daarom eitjes meegegeven aan Cees, die een broedse zijdehoender had. De truc is gelukt en nu zit de zijdehoen met ‘haar’ kuikens in een apart hok in het Bos. Ze blijft tot de kuikens een maand of wat zijn en gaat dan weer terug naar Cees.

Jan voert de kuikens opfok 1 en griesmeel, dat wordt gemengd en ze smullen ervan zoals je kunt zien. Ze weten al op een prikkie dat er voer komt, zo klein als ze zijn. De pleegmoeder is wel erg beschermend, dus Jan is al een paar keer gepikt. Intussen is andere Jan bezig om een mobiele kippenren te maken zodat ze lekker buiten op het gras kunnen. Kom binnenkort maar eens kijken.

4 antwoorden op “Nog meer klein grut”

  1. Wat leuk om te weten dat er ook Lakenvelder kippen zijn, ik dacht alleen koeien. Weer wat geleerd!

  2. Heerlijk zulke filmpjes van het Duyls Bos. En inderdaad ik wist ook niet dat er Lakenvelder kippen waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *