Nog een flinke klus op Noord

Zoals gezegd was er veel te doen op Noord, dus de vrijwilligers stroopten hun mouwen op en gingen er aan de slag. Je zag al hoe het land mooi omgeploegd is afgelopen week, maar er waren nog meer klussen.

Handen uit de mouwen

Al een paar jaar was het er niet van gekomen om de afrastering tussen het land van ons en van buurman/boer Erik op te stellen. De palen zijn 2 jaar geleden al gezet, met speciaal voor de buizerd, af en toe een hogere paal ertussen als uitkijkpost.

Palen afrastering Noord
Palen afrastering Noord

Het gaas hadden we ook al, dat stond eerst rondom de bosschages. Staatsbosbeheer (waar wij Noord en Zuid van pachten) had dat geplaatst na de aanplant om te voorkomen dat het opgevreten werd. Nu zijn de struiken en bomen groot genoeg en hebben we het gaas weggehaald afgelopen herfst. Dat is nu hergebruikt voor zo’n 150 meter afrastering. Aan het einde komt nog een poort van boomstammen, maar die is nog in de maak.

Bakenboom

Zag je ook de eik in het filmpje? De bakenboom? Bakenbomen vind je het vaakst langs rivieren, als baken. Maar ook in het polderlandschap kwamen ze van oudsher voor. Zie ze maar als leestekens in het weidse, vlakke land om duidelijk te kunnen zien waar grenzen liepen. Een stukje natuurlijke cultuurhistorie eigenlijk dus.

Bakenboom langs de afrastering
Bakenboom langs de afrastering
Stormschade

Tweede Paasdag kregen we ongevraagd nog meer werk op ons dak. Toen buurman Rick aan het ploegen was hoorden we een luid gekraak en stortte een van de Italiaanse populieren (Populus nigra ‘Italica’ ) die langs de Hillse kade staan neer. Wat een geweld is dat, deze boom dichtbij de poort aan de Midgraaf was ruim 25 meter. Hij was al niet heel best meer, dat wist Jan wel, maar hij had niet verwacht dat de ruim 50 jaar oude boom zou neerstorten.

De boom is gelukkig wel op de best mogelijke manier gevallen: languit over de Hillse kade. Hij heeft een flinke tak van de Acacia afgerukt en een tak van een oude knotwilg, maar dat is het dan wel. Gelukkig maar. Alleen moest hij nu nog in stukken gezaagd worden en afgevoerd naar het Bos. Te beginnen bij de top, want je kon er op de kade niet langs. Maar een week later hebben Jan en Jenny al goede vorderingen gemaakt zoals je kunt zien op onderstaand filmpje.

2 antwoorden op “Nog een flinke klus op Noord”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *