Nieuwe faunatoren

Jan heeft een tweede insectenhotel gebouwd. Maar eigenlijk is faunatoren een beter woord. Want er huizen niet alleen insecten in, maar ook kleine diertjes en vogelsoorten.

Fauna en insecten

Insecten vallen natuurlijk ook onder de fauna, maar de ‘hotels’ die in het Bos staan worden door meer dieren bevolkt. Daarom is faunatoren een beter woord om te gebruiken. Die op Zuid heeft tenslotte ook een uilenkast bovenop zitten. We schreven daar al eerder een artikel over.

In het Bos zijn diverse knusse plekjes zoals je misschien wel weet als je ons bezocht hebt. Maar soms moet er iets veranderd worden om een verbetering tot stand te brengen. Een van de oude appelbomen, een Cox, stond al een paar jaar te verpieteren en moest eruit. Dat kostte wat zweetdruppels, want hij gaf zich niet snel gewonnen. Daarna bedacht en tekende Jan een plan en verzamelde oude materialen voor een faunatoren. Dan moet je denken aan dingen zoals oude dakpannen, bakstenen die een beetje krom en bobbelig zijn, gezaagde takken, riet en houtsnippers.

Het begin is er, Jenny wilde graag een wat groter stuk voor de vlindertuin in het Bos en daar komt deze mooie toren naast te staan. De vormen zijn gemaakt door de Jannen en gevuld door Jenny en Jan. Als basis wordt een plateautje gemaakt met oude klinkertjes. Dat is om te voorkomen dat er veel vocht optrekt, zo kan de wind er onderdoor en blijft het droog.

Mooi resultaat

Het resultaat mag er wezen en de eerste bewoner heeft Jan al gespot; een hagedisje. Helaas niet op de foto, maar toch een leuk weetje! En kijk eens naar de schattige oude vogelhuisje. Dat staat bewust met de achterkant naar het pad, niet voor de inkijk hoor, maar omdat de vogels het liefst een huisje hebben met de ingang naar het noordoosten. Dit omdat de wind in Nederland vaak vanuit het zuidwesten komt. Wil je nog meer tips lezen over hoe je het beste een vogelhuisje kunt plaatsen, lees dan het artikel van de Vogelbescherming.

Wij zijn blij met het resultaat, het is net of het er altijd al stond. Wanneer we in het voorjaar de beplanting aanpakken, wordt het een mooie blikvanger!

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Nieuwe faunatoren”

  1. Oh geweldig zeg!! Ik heb ook veel hotels (insecten- bijen- en egelhotels 🙂 Super mooi gedaan. Wat zal zich daar veel in af gaan spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *