(Niet alleen) een lust voor het oog

De bomen, planten en bloemen in het Bos zijn een lust voor het oog. Maar planten worden niet alleen maar gebruikt voor hun schoonheid, veel plantensoorten worden ook als kruidengeneesmiddel gebruikt. En wist je dat appeltjes die vallen niet alleen bij de vogels geliefd zijn? Behalve dat de schoonheid van wat er groeit en bloeit ons elke keer weer verwondert, zijn er veel weetjes die dat nog mooier maken.

Zonnehoed

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) die bij ons bloeit, heeft zijn naam te danken aan de vorm van een grote zonnehoed met zijn dikke bol bovenop. Hij is een trekpleister voor vlinders, bijen en hommels. Een leuk weetje is dat hij gebruikt wordt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde) om weerstand tegen virale en bacteriële infecties te verhogen. Het middel heet Echinaforce en bevordert de activiteit van de witte bloedlichaampjes en voorkomt dat infecties zich uitbreiden.

Valeriaan

Valeriaan is een wilde plant, maar wel een die in je tuin echt niet misstaat. Ook deze bloemen zijn erg gewild bij insecten.  En ja ook deze wordt toegepast in de fytotherapie. Al 2000 jaar geleden beschreef Hippocrates de eigenschappen van valeriaan. Het is een kruid met een kalmerende werking dat kan helpen bij spanning, nervositeit, angst en slapeloosheid.  Ze groeien bij ons in de slootkanten en maken daar een mooie oeverrand.

Snoepers

En dan de fruitbomen, die staan er voor ons zou je denken. Niets is minder waar, want er leven ook veel dieren van. De insecten houden erg van de bloesem, en zodra de vruchten rijpen komen er snoepers op af. Dat zijn vaak insecten, maar vogels lusten ze ook heel graag. Het is bijzonder om even toe te kijken hoe een groepje wespen een appeltje keurig uitholt. Het schilletje laten ze liggen en dan zijn schimmels, kleine vliegjes of wormen aan de beurt die alles laten verdwijnen.

In het filmpje kun je zien hoe vliegen en wespen gezamenlijk snoepen van de Mantet-appels die nog aan de boom hangen. In het laatste stukje film zie je Yellow-appels die door kraaien geroofd zijn uit de boom en 50 meter verder op Zuid gedumpt. Knap hè dat ze zo’n zware appel kunnen meesjouwen in hun vlucht! Ook die appels werden soldaat gemaakt door wespen, hapje voor hapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *