Net op tijd

Net op tijd? Hoezo net op tijd…. dat leggen we even uit. Er worden niet elke dag foto’s gemaakt in het Bos, maar wel minimaal 2x per week. Het komt dus regelmatig voor dat er iets is gebeurd wat jullie webmiss heeft gemist. Dan zegt Jan zoiets als: ‘je hebt weer iets moois gemist joh’, ‘je bent net te laat’, of ‘weet je wat we zagen toen je de vorige keer net weg was’…….

Mooie begroeiing langs de plas
Mooie begroeiing langs de plas

Hoe frustrerend dat soms is kun je wel begrijpen, want het is zó leuk in het Bos dat je wel álles vast wil leggen. Van de weelderig bloeiende slootkanten tot bijzondere dieren of gebeurtenissen.

Slaperige vlinder

Vorige week troffen we het. Ries was gezaagde stammetjes op een stapel aan het leggen op Zuid. Opeens zagen we iets op een van de stammetjes en keken nog een keer. Het was een slaperige vlinder die daar overnacht had in de beschutting van het hout. Het was fris, dus hij moest nog wat vleugeloefeningen doen om wakker te worden. Het bleek een prachtige dagpauwoog te zijn. Wat een bof, die hebben we net op tijd gezien.

Krentenboom

De krentenboompjes (Amelanchier) die over de sloot naar Zuid hangen zijn een lust voor het oog, maar lastig te fotograferen. Toch een poging gewaagd om door de struiken te wurmen om er dichterbij te komen. Met dat prachtige weer vorige week stak die witte bloesem zo mooi af tenslotte. En wat denk je, afgelopen zondag (vier dagen later) alle witte bloemetjes al verdwenen. Gelukkig net op tijd vastgelegd.

Wilgenhoutrups

Jan riep ‘kom snel kijken bij de composthoop, er zit een monster!’ Dat wilden we wel zien, dus op een drafje achter Jan aan en daar zagen we de wilgenhoutrups (Cossus cossus). Heb je al eens van deze rups gehoord? Ik verzeker je dat je, wanneer je hem een keer hebt gezien, die rups nooit meer vergeet. Wat een knoepert zeg, wel 9 centimeter!

Ze overwinteren 2 tot 4 keer, dus zijn al 5 jaar eer ze een wilgenhoutvlinder worden. Meestal zitten ze laag in een boomstam, maar deze had er dus voor gekozen een holletje te maken in een composthoop. Jan was aan deze hoop begonnen met afgraven omdat die er al drie jaar ligt en toen kwam deze jongen tevoorschijn.  Net op tijd om gefotografeerd te worden.

4 antwoorden op “Net op tijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *