Natuurhistorie

Onlangs hadden we een artikel over cultuurhistorie, maar het Bos en de omliggende stukken grond zijn ook rijk aan natuurhistorie. Daarover willen we je graag een en ander vertellen.

Belang van natuur

Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat de natuur van groot belang is voor ons. Daarom wordt er vaak met blijdschap gereageerd als een plant of dier van vroeger weer terugkeert. Net zoals wij blij zijn met de zwanenbloem (Butomus umbellatus) die nu bloeit in de ecologische sloot samen met het pijlkruid (Sagittaria sagittifolia), de veenwortel (Persicaria amphibia) en de waterweegbree (Alisma plantago-aquatica).

Hillse kade

En nu we het toch over de Hillse kade hebben; we vertelden al eerder over dat bijzondere stukje met veel historie en hoe je de sporen daarvan tijdens de warme, droge zomer van 2020 goed kon zien in het landschap. Jan Crielaard heeft na de aanleg van de ecologische sloot op Zuid onlangs ook weer een kade gemaakt richting het molentje. Een licht verhoogde, beetje bol lopende strook, het verlengstuk van de Hillse kade zeg maar. Op onderstaande uitsnede van een kadastrale kaart kun je zien hoe de Hillse kade vroeger liep, een doorgaande weg richting Dussen. Wist je dat je zulke kaarten tot wel 200 jaar terug kunt bekijken op Topotijdreis? Echt een leuk tijdverdrijf voor een regenachtige dag.

Pluimenwei bij het Bos

Een wat? Ja nog meer natuurhistorie. We laten het je uitleggen door Bas van Andel uit Babyloniënbroek, die ontzettend veel weet over de historie van Altena en daar ook boeken en artikelen over schrijft.

Zevenhont, Boonzaayer en Pluimenweide
Nabij het Duyls Bos, vroeger de plek waar de Hillse molen en het Hills gemaal stonden, lagen een eeuw geleden drie percelen met bijzondere namen: Pluimenweide, Boonzaayer en Zevenhont. Bijzondere namen, maar hoe komen ze eraan?
De naam Zevenhont is een oppervlaktemaat. De naam Boonzaayer zal niet te maken hebben met een perceel bonen; het land daar was te nat en te arm voor bonen. Mogelijk is de naam ontleend aan een molenaar Boonzaayer. Boonzaayers vormden een molenaarsgeslacht, maar er is geen documentatie waarmee bewezen kan worden dat ooit ene Boonzaayer op de Hillse molen heeft gewerkt. Dan de naam Pluimenwei, die naam komt van veenpluis (Eriophorum angustifolium), een gewas dat groeide op arme natte grond, zoals hier in de Hillse polder. Veenpluis als natuurlijke vegetatie is in ons land door vermesting praktisch verdwenen. In een enkel natuurgebied in een Brabants beekdal komt het nog voor. Op de Britse eilanden is meer veenpluis te vinden, op onderstaande foto uit het Lake District is te zien hoe het er ooit bij het Duyls bos uitgezien moet hebben.

Veenpluis Lake District; foto Ton Brok
Veenpluis Lake District; foto Ton Brok

Bas stuurde ons ook een krantenartikel uit 1926 toe waarin de naam pluimenwei voorkwam. Dat was weer gevonden in het streekarchief, ook een website om eens in te neuzen.

Pluimenwei te huur 1926
Pluimenwei te huur 1926
Er bloeien nu zonnebloemen

Momenteel bloeien er zonnebloemen op het ingezaaide stuk tussen de bijen- en vlindertuin en de hophof. Ook mooi natuurlijk, maar stel je toch voor dat dit een zee van wuivende pluizenbolletjes zou zijn…..

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Natuurhistorie”

  1. Je hebt weer een geweldige weergave
    Van wat groeit en bloeit in de omgeving
    Van het Duyls Bos! Bedankt hoor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *