Natuurbeleving op diverse manieren

Water is een belangrijk element in de natuur. Het zorgt voor evenwicht tussen nat en droog, trekt bezoekers en bewoners aan en geeft een speels tintje aan onder andere ons mooie Bos. Natuurbeleving met water kan op diverse manieren. Lees je mee?

Kroos vissen

Water heeft ook onderhoud nodig, soms meer, soms minder. Jan doet het elk jaar weer: kroos vissen. Dat is nodig omdat het water anders levenloos wordt. Een dichte laag kroos verstikt alles wat eronder zit. De kippen zijn altijd blij als er kroos gevist wordt, want zij zijn er dol op!

Een heel ander verhaal is dat sommige dieren (mensen ook weleens) het verschil niet zien tussen kroos en gras. Zo ook onze schapen. Ze lopen er al best een tijdje, maar eerder was er haast geen kroos. Toen Jan ze vorige week in het achterste stuk wei liet, hoopte hij dat het goed zou gaan…. niet dus. Na enige tijd hoorde hij een geblaat waar paniek in doorklonk en ging snel kijken. Wat denk je, stond ma schaap bedekt met kroos op het eiland in de grote plas en dochterlief in de wei in paniek te blaten.

Goede raad was duur, er ligt een plank naar het eiland maar daar kun je niet met een schaap overheen. Jan deed ma dus een touw om haar nek en andere Jan, die gelukkig aanwezig was, trok aan de overkant om haar weer over het ondiepste deel van het water te krijgen. Ma schaap nam een enorme sprong en landde op andere Jan zijn voeten! Ze wilde duidelijk niet nog eens door dat water en sprong wel 3 meter, wat een kanjer zeg. Jammer genoeg moeten jullie het zonder beelden doen, want jullie fotograaf was er niet bij.

Moeder en dochter schaap
Moeder en dochter schaap
Zwanen in ganzenpas

Op Zuid zagen we vorige week een mooie optocht aankomen. Pa en ma zwaan met hun kroost op weg naar de sloot. Verdekt opgesteld konden ze gefilmd worden tot in de sloot. Helaas is door de begroeiing in de sloot het vervolg niet te zien, maar het was wel een leuk gezicht zo dat hele stel in ganzenpas. Een mooie, onverwachte natuurbeleving.

Kom mee naar buiten allemaal

Kennen jullie dat liedje nog van vroeger? Er op uit, neus in de wind, zoek de buitenlucht op, heel veel goede raad van vroeger en van nu. Helaas komt het er in deze jachtige, multimediale tijd steeds minder van. Het IVN is daarom voor de 3e x een challenge gestart voor de maand oktober: #2uurnatuur. Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, is een Nederlandse organisatie die zich richt op natuureducatie en natuurbeleving. Zij mensen wil stimuleren natuur te beleven om zo beter bestand te zijn tegen de donkere wintermaanden. Het Bos heeft natuur genoeg, dus kom bij ons genieten en/of meld je aan voor de challenge van IVN.

Krijgen wij je stem?

Dan nog even iets heel anders. Dit jaar doen we voor het eerst mee met de Rabobank Clubsupport. De Rabobank is een coöperatie en heeft daarom leden en investeert een deel van hun winst in clubs en verenigingen. Wie mee willen dingen schrijven zich in en daarna kunnen de leden van de Rabobank stemmen. Hoe hoger het aantal stemmen, hoe groter het bedrag wat uitgekeerd wordt.

Alleen als lid mag je meebeslissen welke maatschappelijke initiatieven ze in jouw regio ondersteunen. Heb je wel een Raborekening maar ben je nog geen lid? Registreer je dan gratis via de Rabo app.

Kunnen wij op jouw stem rekenen? Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport (zoek op Duyls Bos). Je kunt van 4 t/m 25 oktober stemmen. Alvast hartelijk bedankt

2 antwoorden op “Natuurbeleving op diverse manieren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *