Na de sneeuw komen de sneeuwklokjes

Na de winter van afgelopen week, gaan we nu een lenteweek in. Daar horen natuurlijk sneeuwklokjes bij en die zijn er genoeg in het Bos. Onder de sneeuw waren ze gewoon verder gegaan en ze verrasten ons toen de sneeuw weg was.

Wat een verschil

Niet alle sneeuw was direct verdwenen, in de volgesneeuwde sloten lag zo’n pak, dat duurt wel even. In het vorige artikel vertelden we je al over die, door sneeuw, plotseling onzichtbare sloten. Op onderstaande foto’s kun je dat goed zien.

Sloot richting Zuid
Sloot richting Zuid
Sloot richting Noord
Sloot richting Noord
Stinsenplanten

Sneeuwklokjes zijn echte stinsenplanten. Maar wat zijn stinsenplanten nou precies? De naam komt van het Friese woord stins en het betekent stenen huis. Je kent ze vast wel, die mooie statige huizen in het noorden van Nederland, die op een landgoed staan. De tuinen daarvan werden mooi aangeplant en toen ontstond het woord stinsenplanten. Het woord werd voor het eerst gebruikt in 1932.

Wikipedia omschrijft het als volgt: Stinsenplanten zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben weten stand te houden. 

Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes verwilderen gemakkelijk, dus die vallen er ook onder. Wil je weten welke soorten onder de stinsenplanten vallen, bekijk dan hier de lijst. Bij ons in de omgeving is Nederhemert-Zuid een bekende plek waar heel veel sneeuwklokjes en winterakonieten te vinden zijn in het vroege voorjaar. Maar… ook in het Bos. Jenny verdeelt elk jaar de pollen over meer plekken, zodat er een sneeuwkleed gaat ontstaan. Kijk maar eens hoe mooi ze er deze week al bijstonden.

6 antwoorden op “Na de sneeuw komen de sneeuwklokjes”

  1. Genieten weer met de sneeuwklokjes. Je had van mij wel weer de uitgestrekte pracht in het Bos mogen laten zien hoor (al had je dat vorig jaar ook al gedaan) 🙂 Bedankt voor het informatieve stukje.

    1. Zoals altijd graag gedaan Loes. Zodra er meer bloeit en de sneeuwklokjes echt open gaan zullen we er weer een stukje aan wagen. En dan beloof ik ook beelden met de uitgestrekte pracht zoals jij het zo mooi noemt ??

  2. Mooi hoor al die sneeuwklokjes. Weer mooie opname en filmpje.
    Mijn tante woont in de stinsenlaan, nu weet ik gelijk waar de naam vandaan komt, het is ook een buitengebied.
    Hartelijke groet en geniet van het mooie weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *