Mozaïeken, wat een gepuzzel

Wie in het Bos geweest is weet het: Jan is heel erg creatief. Één van zijn kunstwerken heeft haast iedereen gezien, maar andere loop je ongemerkt aan voorbij, die komen vandaag ook aan de beurt.

Mozaïeken

Jan heeft nogal wat mozaïeken gemaakt, zo ook deze creatie: de barmhartige Samaritaan.  Die heb je vast weleens gezien in de devotiehoek, zo knap gemaakt in 3D. Jan verzamelde eerst steentjes, sorteerde ze op kleur en daarna op grootte. Wat een gepuzzel hè, maar wel prachtig! Hij maakte dit tableau op de achterkant van 4 grindtegels en plaatste het geheel later in de zijmuur van de Theresiakapel.

Devotiehoek
Devotiehoek
De barmhartige Samaritaan

De mozaïek beeldt een Bijbelse gelijkenis uit. In deze vertelling weigeren een priester en een Leviet (beide hooggeplaatste Joden) hun handen vuil te maken om een slachtoffer van een geweldsmisdrijf langs de kant van de weg te helpen. Later komt een Samaritaan langs die het slachtoffer wel zijn hulp aanbiedt. En dat terwijl Samaritanen destijds een door de Joden geminacht volk waren.

De barmhartige Samaritaan
De barmhartige Samaritaan

Wat deze gelijkenis duidelijk wil maken, is dat telt wat iemand doet, niet wat hij is. Dat niet alleen de letter van de wet, maar ook de geest van de wet moet worden nageleefd. Een mooie boodschap die Jan in het Bos uitgebeeld heeft.

Madonna met kind

Op de foto van de devotiehoek zie je ook een mozaïek op de zijkant van de Mariakapel. Deze Madonna met kind heb je vast wel een keer opgemerkt en zie je hieronder in close-up. Het is een door veel kunstenaars uitgebeelde Maria met op schoot het kindje Jezus.

Madonna met kind
Madonna met kind
Vervuiling

Dat Jan van symboliek houdt mag intussen duidelijk zijn, zo ook deze mozaïek die je waarschijnlijk nooit is opgevallen. Hij ligt bij het huisje, vlakbij de brug naar Noord en gaat over het gevoel van onmacht tegen de vervuiling . Als je goed kijkt zie je een man met een vuist omhoog en bomen langs een snelweg links en fabriekspijpen rechts. Het een moet wijken voor het ander, de fabrieken vervuilen de broodnodige natuur.

Onmacht
Onmacht
Puzzel even mee

De mozaïeken die je misschien ook nog nooit opgevallen zijn, zijn de vogeltegels voor het huisje.  Vaak staat daar de koffietafel, dus is het je vergeven dat je ze niet zag. Er liggen er 27 voor het huisje en nog wat verstopt in het rotstuintje ernaast.

Vogeltegels
Vogeltegels

Die tegels zijn al heel oud, Jan maakte ze 30 jaar geleden. Op de achterkant van elke tegel heeft hij ingekrast wat er op dat moment in het nieuws was. Dus kun je wel stellen dat Jan geschiedenis schreef en vastlegde in het Bos. Waar we nu benieuwd naar zijn is jullie vogelkennis, dus ga er maar even voor zitten.

Onderaan kun je op ‘Oplossing’ klikken, maar wees gerust: zelfs voor jou als niet-kenner zitten er zeker vogels tussen die je weet!

Oplossing

Dit is de oplossing van de vogelpuzzel.

01. kleine mantelmeeuw
02. wielewaal
03. waterhoen
04. fuut
05. zwarte specht
06. kieviet
07. holenduif
08. roodkop specht
09. papegaaiduiker
10. lepelaar
11. vlaamse gaai
12. kluut
13. wilde eend
14. scholekster
15. blauwe ara
16. blauw-gele ara
17. keizerpinguin
18. ekster
19. eidereend
20. kleine plevier
21. dwergmeeuw
22. zwarte zeekoet
23. kluut
24. wilde zwaan
25. zeekoet
26. bonte kraai
27. paradijswida

4 antwoorden op “Mozaïeken, wat een gepuzzel”

  1. Ja ze vielen mij direct op tijdens ons bezoek. Zo knap en wat een geduldwerk!! Jan moet inderdaad flink in de schijnwerpers worden gezet!!

    1. Wat goed dat ze jou direct opgevallen zijn Nena ?? Jan zetten we regelmatig in het zonnetje met zijn creatieve ideeën. Hij heeft tenslotte het Bos gemaakt tot wat het nu is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *