Mooie vormen

Blikvangers zijn het, bijzondere vormen in de natuur. En natuurlijk hebben we die in het Bos ook. We laten er een paar de revue passeren. 

Zwammen

Zwammen zijn altijd goed voor een mooi plaatje. In onze fotogalerij kon je er afgelopen week ook al zien. Dat waren elfenbankjes. Deze zwammenfamilie zagen we vorige jaar ook al en zal uiteindelijk de ondergang zijn van de boom waarop ze zit. Maar…. wel mooi nu! (klik op de foto’s om ze in groter formaat te zien)

Kaardebollen

De uitgebloeide, stekelige bollen van de kaardebol zijn ook wel fotogeniek. Ze staan onder andere langs de sloot op de Hillse kade en vormen daar samen met het uitzicht een mooi plaatje. Maar ook bij de moestuin staan er nog, totdat ze aan de beurt zijn om door Jenny afgeknipt te worden.

Berijpte vormen

Als er een nachtvorstje is geweest zie je dat vaak zo mooi terug op de blaadjes of het het mos. Hun mooie vorm komt dan extra goed tot hun recht. Wordt jouw oog daar ook naar toe getrokken?

Bloeiende Helleborus

Een echte blijkvanger in het Bos momenteel is wel de bloeiende Helleborus (Helleborus orientalis), een plant uit de nieskruidfamilie. Jenny heeft diverse soorten, in de fotogalerij was vorige week een bloeiend wit exemplaar te zien.  Maar nu bloeien er ook een paar rode soorten, wat een juweeltjes in de tuin!

De volksnamen van de Helleborus vormen een heel lijstje: kerstroos, lenteroos, winter- of sneeuwroos, orakelbloem, duivelskruid of nieskruid.  Over het algemeen betekent het dat er veel verhalen verbonden zijn aan een plant met zoveel bijnamen. De wijdverspreide naam nieskruid is terug te leiden naar het feit dat fijngewreven plantendelen de neus prikkelen. Dat is een duidelijke verklaring. Voor de uitleg van de andere benamingen kun je terecht op deze website van een Helleboruskweker.

2 antwoorden op “Mooie vormen”

  1. Heerlijk die mooie natuurberichten als tegenhanger van de huidige medische en politieke paniek. De natuur heeft overwinnelijke kracht.

    1. Je hebt helemaal gelijk Wulf, dank voor je mooie reactie. De natuur geeft ons in deze chaotische tijd ook rust, als je wil kijken naar de schoonheid. Wij proberen een klein stukje via onze artikelen door te geven ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *