Mooi paars en kuikenupdate

Met elk artikel laten we je weer verrassingen zien uit ons bijzondere Bos. Deze keer hebben we twee verrassende planten met paarse bloemen en je bent vast nieuwsgierig hoe het met de kuikentjes gaat.

Kuikenupdate

Laten we beginnen met de kuikentjes, dat zijn intussen kuikens geworden. Ze groeien erg hard en zijn hun dons al aardig kwijt. Ze krijgen nu veertjes met pennen. Ook zijn ze al veel meer aan mensen gewend nu ze in hun verplaatsbare buitenren zitten.

Moerashyacint

Een van de bijzondere planten die nu paars bloeit is de moerashyacint (Pontederia cordata), ook wel snoekkruid genoemd. Dat is een exotische waterplant die Jan thuis in zijn vijver heeft en waarvan hij graag een stek in het Bos wilde zetten. Maar omdat de plant zo woekert hoort die niet in de sloot of plas. Daarom heeft Jan een oude kruiwagenbak ingegraven en daar de planten in gezet.

Tip voor thuis, moeras in de tuin
Tip voor thuis, moeras in de tuin

We hebben nu een echt moerasje in het Bos. De eerste foto’s had je misschien al gezien via onze social media of de fotogalerij, maar voor het complete beeld zetten we ze ook nog bij dit verhaal.

Kardoen

Een van onze vrijwilligers bracht jonge plantjes mee van de Kardoen (Cynara cardunculus), we hadden er nog nooit van gehoord. Intussen zijn ze uitgegroeid tot enorme planten waar je echt niet omheen kunt. Kardoen is verwant aan de artisjok en afkomstig uit het Middellandse Zee-gebied, waar de bladstelen gegeten worden. Bij ons staan er op Noord en Zuid, het is namelijk een goede plant voor bijen en hommels. Op de foto’s zie je de hommels haast niet, zo diep kruipen ze in de paarse bloem op zoek naar stuifmeel.

Er wordt ook geneeskrachtige werking aan toegeschreven aan de Kardoen, zo zou hij baarmoederkanker en leukemie tegengaan. Hier kun je meer lezen over deze bijzondere plant.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

8 antwoorden op “Mooi paars en kuikenupdate”

    1. Mooi paars is niet lelijk ,en Kardoen gaat het doen.Geweldige opnamen.Groetjes Henk enTonny

  1. Weer leuke wetenswaardigheden.
    Vooral het artikel en de foto’s van de kardoen deze staat momenteel bij mij in de moestuin ook volop in bloei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *