Oude bomen hebben we volop in het Bos, de oudste zijn de populieren die er al stonden toen Jan en Jenny het perceel kochten. En (korst)mossen zijn er ook genoeg, zo mooi om van dichtbij te bekijken.
Oude bomen
Zoals gezegd zijn die oudste populieren geplant in 1954, na de watersnoodramp. Bestemming was de klompenmakerij, maar de 120 die er in 1978 nog stonden zijn daaraan ontsnapt. Daarvan staan er nu nog zo’n 50. Jan heeft het Bos verrijkt met diverse, inheemse boomsoorten die hij samen met Jenny plantte 46 jaar geleden. Grappig is dan om te zien hoeveel verschil er is in hoogte en stamdikte van de diverse soorten. De meest opvallende zijn de 2 wilgen die naast elkaar aan de oostzijde van het Bos staan. Even oud, zelfde soort en kijk eens, het lijkt wel David en Goliath.
De grote is 35 meter hoog en 360 cm in omvang, dus ongeveer 115 cm in doorsnee. De knotwilg erachter is even oud, maar wordt om de 3 jaar geknot. Daarna staat de wortelgroei een jaar stil, vandaar die ‘achterstand’.
Wat we aan andere soorten, ook geplant in 1978, op de foto hebben gezet laten we hieronder zien. Het is alleen lastig om in een Bos vol bomen die éne goed in beeld te krijgen. Zie jij door de bomen het Bos nog?
Mossen
We hebben al eens eerder mooie plaatjes gedeeld van mos en korstmos. Maar omdat het zo mooi is en vaak over de kop wordt gezien, doen we het gewoon weer eens. Mos is een plant en houdt van water en schaduw en groeit vaak op de noordenkant van een boom. Mossen produceren zuurstof, beschermen tegen erosie en houden vocht vast. Daardoor zijn ze gunstig voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten.
Korstmossen
Korstmos is een symbiose van een wier en een schimmel, die elkaar van voedsel voorzien. Ze houden van licht en water en groeien juist vaak aan de zuidwestkant. Dat laatste omdat daar meestal de regen vandaan komt. Korstmossen zijn een schuilplaats voor allerlei kleine beestjes en worden gegeten door slakken, insecten, rupsen en grotere dieren zoals herten. Bekijk ze eens goed, zijn ze niet prachtig?
Korstmossen kunnen ook veel verontreinigende stoffen absorberen, waardoor ze gevoelig zijn voor veranderingen in de luchtkwaliteit. Zie je veel korstmossen, dan is de luchtkwaliteit goed. Momenteel zijn er zorgen over de verdwijning ervan in Nederland, dat zegt veel over de luchtkwaliteit.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!
Wat een prachtige artikelen en foto’s! Dankjewel! Elke week weer genieten we ervan!
Hartelijke groet
Henk en TIneke
Wat fijn te horen Henk en Tineke, jullie zagen dus door de bomen het Bos nog 🌳🌳