Zoals de titel van het vorige artikel over het molentje al deed vermoeden, komt er een vervolg. Dit is het verslag van de tweede fase, waarin de opbouw van het De Hertogmolentje werd geplaatst.
Het wordt nu echt
Jazeker, het wordt nu echt. Je ziet nu een poldermolentje staan. Molenbouwer Kees Straver heeft samen met molenaar van de Witte Molen Aartjos Hak, de opbouw geplaatst. Jan Crielaard navigeerde met zijn kraan eerst de opbouw en daarna de mannen met de wieken en staart op de juiste plek.
Deze molentjes worden ook wel weidemolentjes genoemd en je ziet ze overal als je erop let. Ze houden het waterpeil in de sloten op de gewenste hoogte, deze wordt bepaald door het waterschap. Het De Hertogmolentje bij ons zorgt er nu voor dat het waterpeil in het plas-, drasgebied van Altenatuur het juiste waterpeil heeft.
Onze molen stond eerst in het Pompveld, een natuurgebied van Brabants Landschap. Daar was het in 2000 geplaatst door Loonbedrijf van Wijgerden ten behoeve van een herinrichting. Loonbedrijf van der Plas heeft het in 2019 afgebroken omdat er een nieuwe herinrichting kwam en naar ons gebracht. Nu staat het weer fier te draaien en verfraait het polderlandschap van Altena.
Waterpeil
Momenteel zijn de waterschappen in Nederland extra alert in verband met de droogte. Dan wordt het lastiger om het hoge zomerpeil te behouden. Daarvoor wordt het waterpeil in het Markermeer en IJsselmeer verhoogd, daar gaat Rijkswaterstaat weer over. Interessant om te lezen hoe dat werkt met zoet en zilt water. Er zijn nu al gebieden in Nederland waar geen water meer uit de watergangen en aangesloten sloten en beken mag worden gehaald voor besproeiing.
Fase 3?
Komt er nog een fase 3? Jazeker, molenbouwer Kees Straver heeft er zin in. Hij denkt erover om houten roeden te gaan maken, dat zijn de wieken. Dat zou dan al een eerste stap zijn in de richting van het Altenamolentje, wat ons uiteindelijke doel is. We kregen een tip dat het Altenamolentje op een Youtube-film met beelden uit 1930-1933 te zien was. Hij is te zien op 52.56 als je het wil bekijken, maar we hebben voor het gemak een still gemaakt.
Kees heeft ook al vakkundig de rem gerepareerd van het De Hertogmolentje. Het hout daarvan was in de loop van de jaren vergaan. Hij heeft het gemaakt van Oregon Pine, een sterke, niet te harde houtsoort die bekend staat om de goede structuur. Deze bomen groeien in Amerika met stammen waarvan de onderste 45 meter takloos, dus zonder knoesten is. Het wordt daarom ‘clear en better hout’ genoemd en wordt vaak voor restauraties gebruikt.
Altenatuur
Wij zijn blij met onze buren en vrienden van Altenatuur. Samen hebben we de kosten van de plaatsing van het complete molentje gedragen. Het plas-, drasgebied wat zij beheren krijgt nu een iets hoger waterpeil, wat beter is voor de modderkruiper en andere bewoners.
En over vrienden gesproken; om onze financiën weer een beetje op peil te krijgen hebben we betalende vrienden nodig. Vanaf €10,= per jaar ben je al vriend, mogen we op jouw steun rekenen? De mensen die al vriend zijn, kunnen binnenkort een mail verwachten in verband met hun jaarlijkse betaling.
Prachtig Agnes
Dankjewel Annie, we zijn best trots op ons molentje 🤗
Met veel bewondering naar het filmpje gekeken.
Een dikke pluim voor die mannen ook hier weer geldt Vakmanschap is Meesterschap👍👍👍👍👍
Dankjewel Jan, dat heb je mooi verwoord. Puur vakmanschap was het 🔝👌🏻
Heel interessant in beeld en woord.
Dank voor je compliment Catherine. We vinden het leuk om wat leerzaams aan het leuke toe te voegen 😊🌳🌿
Wat leuk Agnes dat de molen nu werkt. Leuk het filmpje ook. Weer een mooie aanvulling .
Dankjewel, ja echt leuk Margriet, dat vinden wij ook. Het tweede leven bevalt hem goed want hij draait als een tierelier 🤗 🌬
Mooie aanwinst! De roeden zijn overigens niet de ‘hele’ wieken. Een wiek bestaat uit een roede en het hekwerk wat er aan vast zit.
We zijn echt blij met ‘ons’ molentje en wat de term roeden betreft die hebben we van de molenmaker Ester 🤔