Molentje fase 1

We vallen in het Bos van de ene megaklus in de andere lijkt het wel. Na de enorme populier die omgezaagd moest worden, was het nu tijd om aan fase 1 van het molentje te beginnen.

Welk molentje

Waarschijnlijk weet niet iedereen van onze plannen met en voor een molentje. Dat gaan we je nu even uitleggen. In het Bos staat een soort replica van het Altena molentje, een polder/bemalingsmolentje waarvan er hier vroeger veel stonden. Er is er nu geen een meer van over, uitgezonderd de replica bij ons. In 2019 schreven we er een artikel over, dat kun je hier teruglezen.

Altena molen
Altena molen
Project

Een historisch molentje voor deze streek dus, waarvan wij een project hebben gemaakt. We zouden het graag terugbrengen in de streek, mits financieel haalbaar. Stap 1 werd mogelijk gemaakt door Brabants Landschap. Bij toeval hoorden wij van de herinrichting van het Pompveld, een natuurgebied hier in de polder. Daarvoor zouden twee poldermolens overbodig worden. Wij legden ons plan voor en we kregen een compleet De Hertogmolentje. Die werden gemaakt door de firma De Hertog uit Moerkapelle. Bekendere molens zijn Bosman molens uit Piershil, die je overal in het landschap kunt zien staan.

De Hertogmolen in het Pompveld Foto: Frieda en Dick de Bijl
De Hertogmolen in het Pompveld Foto: Frieda en Dick de Bijl

Het molentje lag sindsdien gedemonteerd op Zuid te wachten tot het opgebouwd zou worden. Daar ging veel papierwerk aan vooraf van allerlei instanties in verband met financiële bijdragen en vergunningen.

Onze bedoeling is nu om het De Hertogmolentje te plaatsen en hopelijk te zijner tijd de opbouw van een Altenamolentje te realiseren op de bak van de De Hertogmolen. Tot die tijd gaat De Hertog draaien tussen de sloot en het plas- drasgebied wat Altenatuur beheert. In dat gebied leeft de grote modderkruiper en daarvoor moet het waterpeil iets hoger komen. Daar gaat het molentje voor zorgen.

Fase 1 achter de rug

Fase 1, de molenbak ingraven, is vorige week geslaagd. Daarbij konden we mooi de bodemlagen zien in den Duijl zitten. Wist je dat er rond 1100 al begonnen is met de ontginning van de polder? De veenlaag is wel 10 tot 13 meter dik, daarboven zitten kleiafzettingen. Er kwamen zelfs bomen tevoorschijn, die er honderden jaren hebben gelegen en die nu sponzig aanvoelen.

Jan had tevoren al het NAP bepaald en had willen zichten/ horizonnen, maar de voorkeur viel uiteindelijk op laser voor precisiewerk. Crielaard Grondwerken uit Andel klaarde de klus. Jan Crielaard en zijn zoon Carlo kwamen met 2 kranen, want de molenbak weegt ruim 4 ton, dus te zwaar voor 1 kraan. Kijk je mee hoe dat ging?

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken? 

8 antwoorden op “Molentje fase 1”

  1. Spannend die plaatsing hoor, leuk om te zien hoe dat gaat met de mannen Crielaard, zij zijn prima op elkaar ingesteld. Mooi dat de molen daar een plek krijgt.

    1. Het was echt een precisieklus Margriet en dat lukt alleen met teamwork. De mannen vonden het zelf ook leuk dat het allemaal vastgelegd werd 📸
      Wij zijn ook blij met de aanwinst en hopen dat ooit het Altena molentje terug komt hier! ✳️

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *