Moestuin en bloemen gaan mooi samen

Een moestuin is iets wat best veel mensen hebben. Het klinkt heel leuk, je eigen groenten verbouwen, zodat je precies weet hoe en wat je op je bord krijgt. Maar eenvoudig is het zeker niet.

Moestuin

Ja een moestuin vergt veel inzet en geduld en echt goedkoop is het ook niet. In het Bos hebben we een een stuk moestuin, we vertellen je er even iets over. Je begint met het stuk land waarop de groenten moeten komen in orde te maken. Omspitten, voorzien van goede compost en misschien wel voren trekken voor bijvoorbeeld de aardappels. Wij hebben de compost van onszelf, we schreven er al eens eerder over hoe dat werkt. Dan koop je zaden, poters en plantjes.

Rode koolplantjes beschermen
Rode koolplantjes beschermen

Vervolgens ga je bijvoorbeeld de tere, kleine koolplantjes zetten en komt er ‘s nachts een haas die daar ook verzot op is. Rood/witte linten erbij om af te schrikken, ook al is het geen gezicht. Nu hebben we in het Bos echt onverschrokken hazen, dus daar moest ook nog gaas aan te pas komen. Ze heeft elke moestuinier wel z’n plagen en ook waarschijnlijk z’n eigen oplossingen daarvoor.

Intussen groeit de boel aardig en klimmen de erwten en bonen in het geriefhout en laten de eerste aardbeien hun mooie rode konen zien. Daar doen we het voor!

Mooie duizendschoon

Naast de moestuin staan mooie bossen duizendschoon (Dianthus barbatus). Vroeger werden een- of tweejarige bloemen vaak in en naast de moestuin gezaaid. Een reden weten we niet, maar misschien is het wel om tussen het harde werken in de tuin even een genietmomentje in te kunnen lassen om de bloemen te bewonderen.

In de tuin trekken deze bloemen hommels, bijen en vlinders aan. De eerste keer dat er van duizendschoon gesproken werd was in de 16de eeuw. Toen werd ze in kloostertuinen toegepast en gekweekt. De naam heeft ze waarschijnlijk gekregen omdat ze zo uitzonderlijk mooi was met haar vele kleuren.

 

2 antwoorden op “Moestuin en bloemen gaan mooi samen”

  1. Hooi Agnes, wat een leuk verhaal weer. Ik heb alles behalve een grote tuin. In mijn achtertuin staan dus de nodige potten met planten. Ik kies veelal planten waar de insecten op af komen. nu ik weet dat de duizend schoon ook zo’n plant is , ga ik er op uit voor deze plant. Dank voor de tip.
    Wanneer het bos weer te bewonderen is hoor ik graag.
    Groetjes,
    Irene ,

    1. Nou Irene, een kleine tuin kan ook een eldorado voor insecten zijn hoor. Die duizendschoon kun je zaaien en groeit best makkelijk. Wat betreft het bezoeken van het Bos heb je dat bericht waarschijnlijk net gemist. We zijn sinds 19 mei weer open, dus welkom als de poort open is 🌺🌼🌳

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *