Minicursus snoeien

Vandaag krijgen jullie een minicurus snoeien van Jan. Hij laat jullie zien hoe je op de juiste manier een flinke tak afzaagt. Dat doe je door in 2 of 3 keer te zagen, afhankelijk van de lengte van de af te zagen tak. Jan begint in dit geval zo’n halve meter van de aanzet af, dit om afscheuren van de stam te voorkomen. Daarna is er een kort stukje over (met weinig gewicht) wat aan de stam afgezaagd kan worden en een nette wond achterlaat. De wond wordt met een speciaal daarvoor bestemd middel ingesmeerd, zodat die beschermd wordt tegen aantasting. Als je in de goede tijd snoeit, groeit de eerste beschermrand van de zaagwond nog dicht.

Tja en wanneer snoei je welke boom, dat is niet zo simpel. De beste tijd om flink te snoeien is niet voor alle bomen gelijk, er bestaat zelfs een snoeikalender. Fruitbomen worden vaak in de winter gesnoeid, op het kale hout (dus zonder blad). De zogenaamde ABC-bomen: Acer, Betula en Carpinus (oftewel: esdoorn, berk en haagbeuk) mogen niet in de winter gesnoeid worden. Dit komt omdat ze anders sterk gaan ‘bloeden’ en veel sap uit de snoeiwonden zullen verliezen door de sapstromen in de boom. Er is nog nooit een boom doodgebloed, maar een boom kan natuurlijk wel verzwakken door verlies van veel water.
De beste remedie tegen lekkende snoeiwonden is snoeien op een geschikt tijdstip en dat is wanneer ze volledig in het blad staan, in de periode van juni tot en met oktober. ABC-bomen vormen hierdoor een uitzondering op de regel. Juglans en Vitis (notenboom en druiven) kunnen bij snoei in het verkeerde jaargetijde ook gaan bloeden. De notenboom kan worden gesnoeid als deze volledig in het blad staat, maar dat is zonde van de jonge noten die al vrij vroeg worden gevormd. Daarom kun je wachten met snoeien tot net na de notenoogst.

In het filmpje zie je een van onze notenbomen, waarbij je ook de gallen ziet op het blad. Deze ontstaan doordat een insect er larfjes in afzet en het blad er omheen een bescherming vormt door de vergroeiing. Dat is redelijk onschuldig voor de boom.

Dan nog dit:  vind je snoeien/zagen leuk? Hou dan vooral onze website in de gaten of meld je vast aan, want…. in het vroege voorjaar nodigen we namelijk liefhebbers uit om met ‘ellebogenstoom’ te komen helpen met het afzetten/knotten van de wilgen in ons Bos. We gaan er een speciale houtwerkersdag van maken!

2 antwoorden op “Minicursus snoeien”

  1. Goede tips, weer wat geleerd! Ik ga over een paar maanden mijn perenboom maar eens snoeien (voor het eerst) en weet nu hoe ik te werk moet gaan als de plataan naast mijn huis weer eens teveel uit de kluiten is gewassen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *