Met paard en wagen oogsten

Vandaag was het zover, de voederbieten voor de paarden van Cees werden opgehaald met de kar, getrokken door de paarden Gaya en Amber. Wat een mooi gezicht!

Mooi span
Mooi span
Voederbieten op Noord

Al 3 jaar lang wordt er een stuk land ingezaaid met voederbieten. Twee jaar geleden hebben we daar een heel artikel aan gewijd met filmpje. Ze groeiden best goed dit jaar, ook al waren ze redelijk laat gezaaid. Ze zijn familie van de suikerbieten, maar dan met een laag suikergehalte. Ze worden hier in de streek ook wel mangels of peeën genoemd. Voor de paarden en koeien worden ze meestal nog door een bietensnijder gehaald. Zo’n ding hebben we in het Bos ook staan en we schreven er een artikel over. Weet je nog?

Mooie oktoberdagen

De weerberichten waren gunstig, dus werd de oogst gepland voor afgelopen week. Dag 1 werden ze gerooid, met de hand vanzelfsprekend. Dag 2 werden de voederbieten van loof ontdaan en haalde Cees al een lading op met de tractor. Anders zou het te zwaar worden voor de paarden, die kwamen op dag 3.

Paarden in de hoofdrol

De paarden Gaya en Amber mochten net als afgelopen jaren weer van stal om hun eten op te komen halen. Echt zoals vroeger dus, wat een prachtig beeld is dat toch. Ze genieten er zelf ook van als je de stand van hun oren ziet, alert en nieuwsgierig. En met dit mooie weer was het een prachtige rit van Uitwijk naar het Bos en terug tenslotte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *