Meidoorn en een samenleving

Het is intussen alweer mei geworden, de tijd vliegt. De meidoorn in het Bos bloeit al even en zo jammer dat we geen geur mee kunnen sturen, want hij ruikt heerlijk. Ook laten we je deze keer een mooie en bijzondere samenleving zien van het robertskruid met een knotwilg.

Meidoorn

De meidoorn (Crateagus) mag in mei niet ontbreken toch? Vroeger toen weilanden nog niet afgezet werden met prikkeldraad, werden er vaak hagen van deze stekelige struiken geplant. Ze kunnen tegen een stootje en wel honderden jaren oud worden. Zulke oude knoesten staan niet in het Bos, maar wel eentje die Jan en Jenny in 1978 geplant hebben en die uitgegroeid is tot een statige boom daar aan het einde van de plas.

Oude meidoorn bij de plas
Oude meidoorn bij de plas

Hij was onderdeel van aanplant voor een rand, maar is aan het afzetten (snoeien) ontsnapt en staat nu jaarlijks in mei te stralen met een kruin vol bloemen. Ook langs het pad staan meidoorns, die verwelkomen je met hun geurig boeket. Wist je trouwens dat meidoorn vaak in voedingssupplementen verwerkt wordt vanwege de heilzame werking?

Samenleving

Wat bedoelen we met samenleving? Eigenlijk een soort symbiose, dus de een profiteert van de ander. Dat hebben we op meerdere manieren gezien de afgelopen weken. Bijvoorbeeld een brandnetel die in een wilg groeit en als je dichterbij kijkt blijkt er nog een zaadje te ontkiemen en zien we zelfs een jonge veldesdoorn.

Of neem nou het robertskruid (Geranium robertianum) ook in een knotwilg, of liever gezegd er tegenaan.  Weet je nog het verhaal over de geraniums vorige week? Het robertskruid is ook een geraniumsoort en wordt stinkende ooievaarsbek genoemd. Het bloeit haast het hele jaar en is ijzersterk. De naam robertskruid kan of afgeleid zijn van rood of van Robert of Ruprecht, aartsbisschop van Salzburg, die al in de 17e eeuw dit kruid als geneesmiddel aanbeval tegen oogontstekingen, huiduitslag, dauwworm en mondontstekingen. Dat zou je niet zeggen als je dat frêle plantje ziet met zijn kleine rozerode bloemetjes.

Let op: vanaf dit seizoen zijn we 1 dag minder geopend. De openingstijden zijn nu vrijdag t/m/ zondag tussen 11 en 16 uur.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

 

 

2 antwoorden op “Meidoorn en een samenleving”

  1. Ja, ik kan de meidoorn ruiken – in mijn verbeelding, In het verleden (een heel eindje) stonden er veel meidoornstruiken langs de Sluisdijk. Veel kinderen gingen er in mei heen om de meikevers te zien en (vaak) te vangen en in een jampotje te doen. Ze kregen dan blaadjes en je kon zien hoe ze ‘hun geld aan het tellen waren’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *