Latertjes

In de natuur ken je ook vroege vogels en latertjes, net als bij mensen zullen we maar zeggen. De latertjes die we je deze keer willen laten zien zijn de vijg in het Bos en de mooie uitgebloeide zonnebloemen op Zuid.

Zonnebloemen in de winter

De uitgebloeide zonnebloemen hebben we laten staan omdat ze veel zaad voor de vogels bevatten. Daarnaast staan het mooier dan een kaal veld, want zeg nou zelf… ze zijn nog steeds decoratief. Op de foto’s zie je ze zoals ze waren in augustus en zoals ze er nu uitzien.

Wist je trouwens dat de zonnebloemen naast hun schoonheid ook nog een heel bijzondere eigenschap hebben? Ze kunnen giftige stoffen zoals lood, arseen en uranium verwijderen uit verontreinigde grond. Ze zijn een natuurlijke ontsmettingsmiddel voor de bodem en zijn daarom gebruikt om de bodem schoon te maken bij enkele van ‘s werelds grootste milieurampen, waaronder Tsjernobyl en Fukushima. Daarnaast zit de olie die uit de zonnepitten gewonnen wordt boordevol calcium en ijzer en bevat vitamine A en D. Wat een veelzijdige bloem!

Late vijgen

Over de vijgenboom in de moestuin schreven we in september al eens, met een filmpje waarin je kon zien hoe dol insecten op de zoete vruchten zijn. Maar in november, toen het dus echt al koud was, bleken er nog steeds rijpe vruchten aan de boom te hangen. We hebben er nog lekker van gesnoept, want de vruchten zijn heel gezond.

Vroeger werden vijgen ook gebruikt voor allerlei kwaaltjes. Heel leuk om op de website van Tuinadvies even te lezen, tegen wormen, bij ontstekingen, bronchitis en als darmreiniging. Nogal divers dus, het is ook de oudst bekende vrucht ter wereld, al in 9000 v.Ch. werd hij gegeten. Hij bevat veel vitamines en mineralen en is zowel vers van boom als gedroogd een smakelijk hapje.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Latertjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *