Kunstwerkjes

In de natuur zijn tal van kunstwerkjes te vinden, als je maar goed kijkt. Deze keer hebben we de raten uit het wespennest, een eikengal en de zaadknoppen van de doornappel voor je.

Raten van dichtbij bekeken

Weet je nog dat Jan een leeg wespennest vond op zolder? Dat heeft hij nu naar beneden gehaald en uit elkaar geplukt. Dan kun je pas goed zien hoe vernuftig zo’n bouwsel eigenlijk is. Er zitten pilaartjes tussen de raten om gelijke afstand te houden zodat ze ertussendoor kunnen kruipen. In een volgroeid wespennest zitten ongeveer 8 raten, deze raten heel mooi gelijkmatig van vorm. Een wespenkoningin stopt haar prooi in die raten: vliegen en muggen, maar ook rupsen en spinnen. Voedsel voor de wespenlarven, echt een kunstwerkje!

Eikengal

In het voorjaar komen kleine galwespen (zo’n 9 mm) om hun eitjes in de nerven aan de onderkant van eikenbladeren te leggen. Daaruit ontstaan grote ronde galappels die larven voedsel en beschutting bieden. Wij wilden weleens zien hoe zo’n galappel er vanbinnen uitzag en sneden er eentje door. Een kunstwerk van moeder natuur.

 

Wist je dat galappels vroeger ook door Rembrandt gebruikt werden? Sinds de late middeleeuwen maakte men er inkt van en bij tekeningen van Rembrandt is vastgesteld dat er met galappelinkt is gewerkt. Wil je het zelf proberen? Doe wat fijngemaakte galappels in een pot met een roestige spijker, laat dat een paar dagen staan en je hebt je eigen galappelinkt. Dan nog die mooie tekening maken….

Mooie zaadknoppen

De doornappel (Datura stramonium), ook wel dolappel, duivelskruid of mollenkruid genoemd, is een plant uit de nachtschadefamilie die zeer giftig is. Toch mag hij bij de kunstwerkjes omdat de zaadknoppen zo mooi kantachtig zijn.

Indianen gebruikten de plant om hallucinaties op te wekken, maar experimenten liepen vaak niet goed af. Vroeger gebruikte men de bladeren van de plant voor ‘astma-sigaretten’ omdat atropine de luchtwegen verwijdt. Ook hier bleek een juiste dosering lastig, zodat steeds vergiftigingen optraden. Halverwege de 20e eeuw werden astmasigaretten daarom van de markt gehaald.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Kunstwerkjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *