Kringloop van de herfst

De herfst is een schakel in de kringloop van bloemen en planten. Afgestorven materiaal zorgt voor compost en de bloemen vormen zaad om in het voorjaar weer te kunnen stralen.

Zaden

De natuur zit heel ingenieus in elkaar en zorgt zelf over het algemeen voor het voortbestaan van bloemen en planten. Neem nou de zonnebloem, weet je nog hoe mooi ze stonden te bloeien op Zuid? Na de bloei kregen ze zaden/zonnepitten en daarvan viel een deel op de grond voor volgend jaar. Een ander deel werd smakelijk opgepeuzeld door de vogeltjes. Hieronder zie je 3 foto’s van afgelopen zomer en de rest is van afgelopen week. Wat een verschil!

Zonnebloemen herkent wel iedereen, maar als je in de natuur en/of je tuin rondkijkt zie je vast nog veel meer mooie zaadvormingen staan. Wij keken even in het Bos en zagen er ook diverse, zo uiteenlopend van vorm.

Herfstbladeren

De meeste bomen hebben hun blaadjes al laten vallen na de nachtvorst van een paar weken geleden, maar de beuk en de moeraseik verblijden ons nog met hun schitterende herfstkleuren. De beuken (Fagus sylvatica) bij het bruggetje strooien hun oranjegele blaadjes rijkelijk in het rond en zorgen voor een knallend plaatje, samen met de moeraseik (Quercus palustris) die ook daar bij de plas staat. Aan de andere plas in het Bos, bij de amberboom staan nog bruine beuken (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’). Met elkaar echte blikvangers zo begin december, kijk maar mee hoe mooi!

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

8 antwoorden op “Kringloop van de herfst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *