Webben, spinsels en kriebelbeesten, ze zijn er weer volop! Ook in het Bos vanzelfsprekend en de meeste vinden we prima maar sommige moeten goed in de gaten gehouden worden. Zo hebben we wat kardinaalsmutsen (Euonymus alata) staan, ken je ze met die mooie roze/oranje ‘hoedjes’ in het najaar? Nou die zien er nu niet zo mooi uit hoor, ze zijn overdekt met spinsels. Ook zijn de blaadjes nagenoeg verdwenen, de bloemetjes zijn er wel maar die ogen niet zo. Ongelofelijk dat daar zo’n bijzonder bloemetje (en bes) uitkomt, natuur is geweldig hè!
Die spinsels zijn gemaakt door rupsen van de stippelmot (Ponomenta cagnagellus) en ze vreten een struik dus helemaal kaal. De mot weeft tussen de takken enorm veel spinsels die geel met zwart gespikkelde rupsen herbergen. Tijdens de nazomer zie je de uitgekomen vlindertjes, vaak op de bloemen in de tuin. Maar geen zorgen want kaalgevreten struiken ontwikkelen snel weer nieuwe bladeren en staan er na de langste dag van het jaar weer florissant bij.
Sint Janslot
Wist je dat door er rond de langste dag in de natuur vaak een nieuwe groei-impuls plaatsvindt en dat die ook wel Sint Janslot genoemd wordt? Zo’n Sint Janslot is een nieuw gevormde loot uit slapende of toevallige knoppen, min of meer rond de datum van Sint-Jan (24 juni) dus lang na het uitlopen van de knoppen in het voorjaar.
En waarom het Sint Janslot heet? Omdat van Sint Jan de geboortedag herdacht wordt en niet het sterven, Sint Jan wordt dan ook gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. De natuur verandert ook, dus Sint Jan markeert een overgangsperiode. ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’ is het gezegde, maar er zijn nog veel meer legenden over Sint Jan en zijn feest.
Eikenprocessierups
Wat we ook nog hebben in het Bos en wat Jan heel goed in de gaten houdt, zijn eikenprocessierupsen. Het is een klein nestje waar nu de vele koolmezen uit het Bos nog van smullen, daarom wil Jan nu nog niet spuiten. Volgens de Vogelbescherming zijn er niet alleen zo’n 15 verschillende vogelsoorten, maar ook veel insecten, spinnen en vleermuizen die de eikenprocessie-eitjes, -rupsen, -poppen of -vlinders eten of parasiteren.
Ik kreeg al de kriebels toen ik de foto’s maakte, want die haren wil je niet op je huid krijgen. Mocht jij er van de zomer last van krijgen, behandel de plek dan met plakband, ga niet krabben, spoel met veel lauw water en smeer er een verkoelende gel op. Op de website van Thuisarts staat een uitgebreide uitleg.