Krakers in het Bos en meer

Krakers in het Bos? Jazeker, 2 uilenkasten zijn gekraakt door andere vogelsoorten. Jammer maar helaas, zo gaat dat in de natuur. We zagen ook dat de smeerwortel gaat bloeien en nog een apart fenomeen bij de afgezaagde esdoornstronken op de kade wat we met je willen delen.

Krakers

We hebben in de notenboom naast het winkeltje een steenuilenkast en hoopten weer op een nestje daarin. Nou dat komt er wel, maar dan van spreeuwen die de kast hebben gekraakt en hem nu aan het inrichten zijn. En dan de ruimte bovenin het huisje dat voor de kerkuil is bestemd, dat is al meerdere jaren gekraakt door onder andere blauwe duiven en hoornaars en nu zitten er kauwen in. De kerkuil is verjaagd en zit nu in de klimop te bedenken waar hij nu een nest zal gaan maken.

Bloedende boomstronk

We zagen een apart fenomeen op de Hillse kade. Weet je nog dat Gerrit daar aan het knotten is geweest? Toen heeft hij ook een aantal esdoorns afgezaagd, om licht en ruimte te scheppen. Na een paar maanden is de sapstroom in die boomstronken op gang gekomen en produceerden ze oranje en witte smurrie. We dachten eerst dat het zwammen waren, het bleek dus het bloeden te zijn. Het kan geen kwaad en stopt vanzelf.

Smeerwortel bloeit

De smeerwortel (Symphytum officinale L.) groeit bij het minimoeras wat Jan gemaakt heeft in de kruiwagenbak die hij vorig jaar heeft ingegraven. Hij gaat nu bijna bloeien dus daarvan wat foto’s hieronder.

De smeerwortel is een wilde bloem met geneeskrachtige werking, die gebruikt kan worden bij allerlei klachten zoals botbreuken, verstuikingen, kneuzingen en zwellingen. Maar ook bij een hernia, reumatische aandoeningen en spierpijnen kan het verlichting geven en helpt wonden sneller te genezen. Er is zoveel te vinden in de natuur dat in de (veelal natuurlijke) geneeskunde gebruikt wordt.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

 

8 antwoorden op “Krakers in het Bos en meer”

  1. Wat bijzonder dat ik dat afgelopen weekend zelf heb kunnen zien! En dat ik nu weet wat dat ‘bloed’ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *