Krachtmeting

In de winter wordt er gesnoeid, dan is het blad van de bomen en kun je zien wat je doet. Maar soms hebben we wat wintersnoeiwerk betreft wat grotere klussen die moeten gebeuren. Zo moeten er een paar populieren weg aan de rand van het Bos langs de Duijlweg. Dat is noodzakelijk omdat de kans dat er takken uitwaaien en op de weg komen aanwezig is.
Er stond er alvast één op de planning en er werd voorwerk gedaan. Een strook grond werd gesnoeid zodat hij daar kon vallen na het zagen en het wachten was op een goede wind. Die moest uit het zuidwesten komen zodat hij niet over de Duijlweg zou vallen. Het ging om een boom met een nogal dwars uitstekende zijtak, die gaf wel wat zorgen omdat hij achter zijn buurmanpopulieren zou kunnen blijven haken.

Het weerbericht was goed, de Jannen en Ries waren er klaar voor; winderig, koud maar droog, dus aan de slag. De katrol om de boom een bepaalde kant op te dwingen werd bevestigd en er werd gezaagd…. spie ertussen geslagen….. katrol aandraaien…. weer zagen…. de boom gaf geen krimp! Uiteindelijk viel hij en precies zoals gevreesd: in de wigvormige tak van de buurman. Een nieuwe dag werd geprikt voor herkansing en weer viel hij een stukje maar hij bleef hardnekkig hangen in de buurboom. Wat een probleem.

Een volgende dag met goede moed weer begonnen. Het plan was om telkens een stuk onderaf te zagen zodat hij zou zakken en uiteindelijk zou vallen, maar de populier gaf niet op en hield zich staande. Toen kwam ‘s middags Erik de Groot van EDG langs, die heeft met speciale apparatuur (zoals onder andere een Tirfor-lier) uiteindelijk de boom geveld. Helaas was jullie fotograaf op dat moment niet ter plaatse, maar in het filmpje zie je wel de ravage achteraf. Erik had de lier aan de ene boom, een katrol hoog aan een andere boom bevestigd en zo in een driehoek en met een sterkere zaag dan die van Jan, tot drie maal toe stukken onderaf gezaagd en weggetrokken voor de boom neerstortte.

Zo’n krachtmeting als met deze boom heeft Jan in al de 42 jaar dat hij het Bos heeft nog niet gehad. De populier is in maart 1953 geplant door de Rooij uit Dussen. Dat was een klompenmaker die populieren plaatste voor een productiebos. Die bomen werden binnen 25 jaar gekapt omdat er anders verkleuringen optreden in het hout en dat mocht niet voor de klompen.
Deze boom was nu 35 meter hoog, 70 cm doorsnee en woog schrik niet…. ruim 6 ton! Hij heeft waardig gestreden, en zal nu nog lang plezier geven als stookhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *