Koud en nat met Pinksteren

Afgelopen week hadden we het er in het Bos met elkaar nog over: de open dagen die niet doorgingen. De weersvoorspellingen voor het Pinksterweekeinde zijn niet gunstig, koud en nat, dus als we dat in ogenschouw nemen doet het minder zeer.

Weer geen open dagen dit jaar

Voor de tweede keer op rij geen open dagen met Pinksteren, wie had dat kunnen denken. We schreven er al eerder een artikel over en er was een radio-interview.

Mariakapel
Mariakapel

In alle jaren dat Jan en Jenny dit evenement georganiseerd hebben was het nooit zulk slecht weer. Er was af en toe een buitje en twee jaar geleden moesten we de zaterdag voor Pinksteren afgelasten in verband met stormachtige wind en gevaar voor vallende takken. Toch zitten we niet sip thuis met Pinksteren, want er mogen wel weer bezoekers komen. En dat is waar we blij om zijn.

Zomaar wat plaatjes uit het Bos

Voor iedereen die het te koud of te nat vindt, deze keer zomaar wat mooie plaatjes uit het Bos. Zodat je toch rond kunt kijken, vanuit je droge en warme huis en je kopje koffie in de hand.

Mooie bloemen

Volgens berichten in de media loopt de natuur momenteel 3 weken achter op het zogenaamd normaal langjarig gemiddelde. Je hoeft geen professor te zijn om dat te begrijpen, want jij hebt ook je korte broek en zomerjurk nog achter in de kast hangen. De bloemen komen dus dit jaar door de lage temperaturen een stukje later, ook in het Bos.

Maar er is een bijzondere bloem die we je niet willen onthouden, die van de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa). Deze week zagen we voor het eerst bloemen aan deze bijzondere boom en we hebben er een trapje bijgehaald om er foto’s van te maken. Puur geluk was dat er net een hommel in kroop om nectar te halen.

Anna Paulownaboom

Deze bijzondere boom dankt haar naam aan de echtgenote van koning Willem II. Zij was dochter van de tsaar van Rusland en werd Koningin der Nederlanden toen ze met Willem ll trouwde. Ze hield heel erg van deze boom met zijn mooie bloemen en grote bladeren. In het buitenland wordt de boom daarom ook wel prinsessenboom of keizersboom genoemd.

De boom met zijn prachtige naam komt oorspronkelijk uit China, daar werd bij de geboorte van een meisje deze boom geplant. De boom groeide samen met het meisje op en als ze ging trouwen werd hij gekapt. Daarna werden er dan voorwerpen uit het hout gesneden die konden dienen als bruidsschat.

Het hout is erg licht en wordt nog altijd gebruikt in de bouw, maar ook om bijvoorbeeld meubels, muziekinstrumenten, surf- en paddleboards en ski’s van te maken.

Goede Pinksterdagen

Zo heb je toch, ondanks het weer, even mee kunnen kijken en heb je ook nog een primeur uit het Bos te pakken. We wensen je goede Pinksterdagen toe en verwelkomen je binnenkort graag in het Bos. Dan kun je de meidoornbloesem niet alleen zien, maar ook ruiken.

Meidoornbloesem
Meidoornbloesem

2 antwoorden op “Koud en nat met Pinksteren”

  1. Ja, heel jammer zo’n nat Pinkster weekend.. Vooral nu alles weer wat toegangkelijker wordt…
    Maar o.. wat is alles prachtig groen

    1. Inderdaad jammer Marijke, vooral voor mensen die vakantie hebben of iets organiseren met Pinksteren. Dat groen is echt ontploft na de overvloedige regen, het is een groene oase geworden 🌱🌿🌳

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *