Komen en gaan

Komen en gaan, een titel die op allerlei manieren van toepassing is. We hebben het over de bijen en hun soortgenoten, maar ook over zwammen die er plotsklaps waren en net zo snel weer verdwenen. En dan was er nog een komen en gaan van honderden wandelaars in het Bos op 2e Paasdag.

Bijen enzo

Er zijn veel insecten in het Bos, dat laten we je regelmatig zien. Maar omdat het dit weekend, 15 en 16 april, nationale bijentelling is, hebben we wat bijen vastgelegd. Maar ook hommels en (zweef)vliegen en een heel bijzonder insect: de gewone wolzwever. Een prachtig insect wat lijkt op een bijtje maar echt een vliegensoort is. Om je wegwijs te maken met al die soorten heeft IVN een bijengids gemaakt.

Van de 360 soorten is ruim de helft bedreigd, maar veel mensen zijn zich gelukkig al bewust van het belang van de bijen. Hoe belangrijk blijkt wanneer je beseft dat 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Bekijk het filmpje met het komen en gaan van de bijtjes, maar help ook in jouw tuin mee om ze vooral te laten blijven.

Paddenstoelen in april

Hè…. paddenstoelen? Het is april? Jazeker, op de Hillse kade stonden er opeens tientallen rondom 2 geknotte essen. Oranjebruin waren ze, ja waren, want ook daar komen en gaan. Op 4 april zagen we ze en op 9 april was het goed zoeken naar nog een paar snotterige, zwarte restjes. Het bleek de gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus) een schimmel die leeft op verrot hout of aan de voet van levende bomen. Ze kunnen het hele jaar door verschijnen, maar komen het vaakst voor in de milde maanden van april tot november.

Honderden wandelaars door het Bos

Tweede Paasdag kwamen er vier- tot vijfhonderd wandelaars door het Bos, georganiseerd door wandelsportvereniging de Vrijbuiters. De route van alle afstanden voerde de wandelaars door de poort, langs een dixie, een koffiestop, de EHBO en via de Hillse kade weer verder.

Het Bos was al een paar maal eerder gastheer, maar het blijft toch wel erg bijzonder om zoveel mensen langs te zien marcheren. De Vrijbuiters hadden alles piekfijn verzorgd en wij deelden af en toe folders uit of vertelden een en ander over ons Bos.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

6 antwoorden op “Komen en gaan”

  1. Jammer voor die kabouters dat hun huisjes zo snel weg zijn, ha,ha.
    Wat een apart insect die wolzwever. Hij zuigt de nectar op dezelfde manier op als de kolibrievlinder. Leuk om te zien.

  2. Weer wat geleerd! Ik had nog nooit van de wolzwever gehoord, laat staan aan t werk gezien!
    Zoals Ruth al opmerkte doet hij me sterk denken aan de kolibrievlinder (al lijkt deze zich aanzienlijk beter te laten filmen 😅)
    Dank ook voor het delen van de Bijengids!

    1. Wij leren zelf ook zoveel in het Bos Christian, die wolzwever was een mooie ontdekking. Dat bijengidsje vonden bij IVN, dat kwam goed uit met de bijentelling 🐝🐝🐝

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *