Klein, maar van groot belang

Klein, maar van groot belang. Waar zouden we het over hebben? Over insecten, want die zijn niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk voor onze voedselketen.

Zoveel soorten insecten

Over de hele wereld zijn er minstens een miljoen soorten! Ze hebben allemaal hun eigen plekje en bestaan van, dankzij of naast elkaar, dat is een ecosysteem. In het Bos zien we regelmatig soorten die we niet kennen. We gebruiken dan Google Lens of Obsidentify, maar op de website van Naturalis staan er ook heel veel. Van al die soorten insecten willen we er ook een aantal met jullie delen.

Wist jij dat zonder de bijen en vele andere insecten ons voedsel in gevaar komt? Bijen zijn er namelijk niet alleen maar om ons van honing te voorzien. Ze zijn superbelangrijk voor de bestuiving van gewassen en spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Bijna 80 procent van alle planten is voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. Zonder bijen dus geen groenten, fruit en noten. Bestuivers, zoals bijen, nemen echter behoorlijk af in aantal en meerdere bijensoorten worden met uitsterven bedreigd lezen we op de website van IUCN. Dat ondervindt onze imker Cootje ook, want nadat afgelopen winter haar ene volk doodging, is nu van het andere volk de koningin doodgegaan. Dat betekent ook dat dit volk gedoemd is om te sterven, Cootje kan namelijk nergens aan een nieuwe koningin komen. Veel imkers hebben problemen, waarschijnlijk doordat het lang koud was en dus te weinig voedsel voor de bijen.

Moederkruid en insecten

Moederkruid (Tanacetum parthenium) lijkt erg op kamille, maar het verschil zit in de vorm van de bladeren en de gele hartjes. Die van kamille zijn erg bol, en van moederkruid redelijk plat. Het is een ouderwetse, overblijvende plant waar insecten in grote getale op af komen. Hij doet het eigenlijk overal en wordt ook gebruikt in de kruidengeneeskunde voor vrouwenkwalen, vandaar de naam moederkruid. Bij ons staat hij onder andere in een oude, zinken vuilnisemmer fraai te bloeien.

Insecten houden van bramen

Wij proberen het ecosysteem in het Bos zodanig in te vullen dat er voor alle dieren een goede, voedselrijke omgeving is. Wist je dat jij dat thuis in jouw tuin, of op je balkon voedselplanten voor o.a. bijen kunt zetten? En een bijenhotel bij dat ‘restaurant’ in je tuin is ook een goed idee. Op internet zijn tips genoeg te vinden welke planten dan bij uitstek geschikt zijn. In het Bos staan bijvoorbeeld braamstruiken, die bloeien lang en zijn een el dorado voor insecten, kijk maar eens in dit filmpje.

Boerenjasmijn

De boerenjasmijn (Philadelphus) is een perfecte heester voor insecten, mits je de boerenjasmijn met enkelvoudige bloemen plant. Eigenlijk geldt dat voor alle bloemen, die mooie dubbele bloemen verhinderen de insecten namelijk om bij de nectar te komen. Deze geurende plant staat langs het pad naar het midden van het Bos en iedereen ruikt er graag even aan. Intussen is hij uitgebloeid en kijken we uit naar de bloei van volgend voorjaar.

 

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Klein, maar van groot belang”

  1. Vriendelijk bedankt voor weer het mooie verhaal met vele filmpjes!
    Geweldig om te zien/lezen!!!
    Ik hoop, dat er ook weer bijen komen, om alles mee te bestuiven!
    Succes met alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *