Klein grut

Wanneer je je ogen de kost geeft is er veel te zien, vooral veel klein grut. Zo ook in het Bos, beestjes genoeg, gewenst en ongewenst eerlijk gezegd. We willen jullie laten meekijken wat een kwartiertje op Zuid opleverde. Kijk je mee?

Klein maar dapper

Eerst was er een piepkleine salamander, een levendbarende volgens Jan. Weet jij het verschil tussen een salamander en een hagedis? Ze worden nogal eens verward omdat ze qua vorm op elkaar lijken. Een salamander is een amfibie en leeft op vochtige plekken en in het water. Op het land zou zijn dunne huid uitdrogen en sterft hij. Een hagedis is een reptiel en heeft een geschubde, harde huid. Hij houdt van warmte en brengt zo zijn lichaamstemperatuur op peil.

 

Op zich best duidelijke verschillen dus, maar omdat ze zo klein zijn moet je ze wel even goed bekijken. Een handig weetje is het volgende: rent het diertje heel snel weg, dan is het een hagedis en als het stap voor stap weg waggelt, dan is het een salamander. Die van ons is dus duidelijk een salamandertje.

Wat zit daar nou?

Het had geregend ‘s nachts, dus er zaten nog druppels op het gras. Maar wat zat daar nou tussen? O het beweegt, een slakje dus, maar wat een apart huisje heeft dit kleine exemplaar. Even kijken met Google Lens, een erg praktische app voor herkenning van van alles en nog wat, leert ons dat het vermoedelijk om een barnsteenslak (Succinea putris) gaat. Een zogenaamde longslak met een teer huisje, die leeft in de buurt van water in vochtig gras- en rietland. Dat klopt dus wel, want er grenst een plas-, drasgebied aan ons zuidelijke perceel, wat onder andere domicilie is van de modderkruiper.

Tijdens het fotograferen van dit slakje kwam er nog een ander beestje langs rennen, dat was de bessenwants. Dit veel voorkomende insect is te zien van augustus tot juni. De wants zuigt plantensappen, liefst uit bloemen en vruchten waardoor misvormingen kunnen ontstaan. Uit de plantensappen maakt de wants een walgelijk ruikend goedje dat hij afscheidt wanneer hij in het nauw komt.

Stilletjes uitrusten

De Zinnia’s zijn zo fleurig, daar blijft je blik telkens op hangen. Maar er zit nu ook een vermoeide bezoeker op een van de bloemen. Het bijtje blijft zo stil zitten omdat hij waarschijnlijk bij zit te komen van de vele vluchten die hij maakt om aan voedsel te komen voor de hele kast. Het hele verhaal over het bijenvolk en hun koningin kun je hier nog eens op je gemakje lezen. Het was nu wel een gelukje dat hij goed van dichtbij te fotograferen was.

Wat een mooie blikvangertjes waren dat, vind je ook niet? In en rond het Bos is altijd wel iets te zien!

6 antwoorden op “Klein grut”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *