Klaprozen

Het zijn echt al zomerse sferen, opeens komt alles in bloei. De temperatuur is omhoog geschoten en dat zorgt ervoor dat alles opengaat. Bij jou in de tuin, maar ook in en rond het Bos. Daar is nu zoveel moois te zien en dan met name de vele soorten klaprozen, die willen we je niet onthouden. Dit fleurige artikel is er dus echt eentje van ‘zeg het met bloemen’.

Papavers en klaprozen

Eigenlijk zijn het namen voor dezelfde bloem, want de Latijnse naam voor klaproos is ook Papaver. Er zijn heel veel soorten van, wilde en gecultiveerde en ook soorten die gebruikt worden voor de winning van opium, morfine en heroïne.  Er zijn veel verhalen en weetjes over de klaproos, op deze website vind je er een uitgebreid artikel over.

De zaden van de klaproos behouden onder de grond jarenlang hun kiemkracht en ontkiemen als ze weer aan de oppervlakte komen. De klaproos zie je dan ook vaak op plaatsen waar grond omgewoeld wordt. De bloem heeft geen nectarklieren, maar levert wel hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen. Op Zuid staan er ook veel en daar zagen we tussen alle rode opeens zomaar een roze exemplaar staan.

Op Zuid staat ook nog een bijzondere soort: de bolpapaver of slaapbol (Papaver somniferum of Papaver paeoniflorum). Dit is een soort in de klaproosfamilie die echt opvalt. De bloemen lijken op pioenrozen en zijn er in vele kleuren, het zijn echte blikvangers.

Wij schreven vorig jaar ook al eens over deze fleurige bloemen, dat artikel met filmpje kun je altijd nog even teruglezen.

2 antwoorden op “Klaprozen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *