Kijkje hier en daar

Een kijkje hier en daar levert verrassende dingen op. Bijvoorbeeld liefde op Zuid, zwammen op Noord en in het Bos wordt het straatwerk grondig aangepakt.

Liefde op Zuid

We liepen op Zuid te zoeken naar insecten op de bloemen en zagen op het boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) in de kruidentuin twee stelletjes waarbij de liefde hoogtij vierde. Soldaatjes (Cantharidae) en lieveheersbeestjes staken mooi af tegen het zomerse geel van de bloemen.

De naam van die bloemen heeft trouwens nog een aardige herkomst, waar je vast nooit over nagedacht hebt. Vroeger werd de plant gebruikt als middel tegen wormen bij mensen en vee, vandaar de Nederlandse naam boerenwormkruid. De naam Tanacetum is afgeleid van het Griekse tainia (lintworm) en ake- (genezen). Een plant dus waarmee je wormen geneest.

Stratenmaker Jan

Andere Jan is bezig het straatwerk aan te pakken op sommige plekken in het Bos. Jan had al stapels stenen verzameld en nu alles rond de open dagen weer afgebroken is, is andere Jan begonnen aan deze klus.

Zwammen in de (warme) zomer

De mussen vielen afgelopen weken soms haast gebraden van het dak en wij vonden gek genoeg zwammen op Noord. De inktzwammetjes staan op het olifantenpaadje, dat is bedekt met houtsnippers en ligt in de schaduw dus daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Maar die andere staan toch echt in de zon.

Eigenlijk zijn er het hele jaar door paddenstoelen en met een combinatie van regen en warmte gedijen paddenstoelen het best. Paddenstoelen zijn namelijk de vruchtlichamen van schimmels onder de grond en die houden van zulk weer weer. Broeierige vochtigheid in de zomer zorgt dus voor groei van allerlei soorten zwammen.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Kijkje hier en daar”

  1. Dankjewel weer voor de nieuwsbrief.
    Elke keer lezen we over al die mooie en interessante meldingen.
    En genieten we van de prachtige foto’s!
    Klasse om dit zo voor elkaar te krijgen,
    in het Duyls Bos zelf maar ook op de site.
    Dank!!!
    Hartelijke groet
    Henk en TIneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *