Kerstwens

Kerstmis staat alweer voor de deur en er wordt gestrooid met kerstwensen. Sommige vrolijk, zonder diepe gedachten en over andere is weer goed nagedacht en persoonlijk. Ook wij hebben natuurlijk een kerstwens voor jou.

Het ontstaan van de kerstwens

Waar komt dat gebruik nou eigenlijk vandaan, die kerstwensen en het rondsturen daarvan? Uit de Middeleeuwen is al bekend dat mensen langsgingen om goede wensen rond te brengen met een geschilderde of houten godsdienstige afbeelding. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley kwam op het lumineuze idee om kaarten te maken en ze daarna te verkopen. In 1843 maakte hij de eerste en verkocht ze voor een dubbeltje.

Eerste kerstkaart van John Callcott Horsley (licentie: V&A South Kensington: vaimages@vam.ac.uk)
Eerste kerstkaart van John Callcott Horsley (licentie: V&A South Kensington: vaimages@vam.ac.uk)

Van de eerste druk zijn er nog twee over lazen we bij Ouest. Eentje werd in 2005 op een Engelse veiling verkocht voor meer dan 12.000 euro. Door de invoering van de postzegel en de machinale kaartproductie werd de kerstkaart voor iedereen betaalbaar, hoewel er tegenwoordig zelfs aan de kerstzegel een aardig prijskaartje hangt. Daarom gaan mensen over tot appen en mailen van een plaatje of filmpje en wij zetten onze kaart in een kerstartikel.

Anders dan anders
Kaarsen in de Mariakapel
Kaarsen in de Mariakapel

Deze kerst is na een veelbewogen jaar voor ons anders en om even bij stil te zijn en te staan. Fijne dagen… wie zegt het niet in deze periode. Toch zijn er niet alleen bij ons, maar overal in de wereld mensen voor wie dat niet opgaat. Denk aan de oorlogen, de natuurrampen, de armoede en eenzaamheid. Grijp jouw lichtpuntjes dus vast, ze hoeven niet groot te zijn om dankbaar voor te zijn. En weet dat je er ook eentje kunt zijn voor een ander.

Het zijn de donkere dagen,
steek daarom maar een kaarsje aan.
Opdat jij of die ander
met warmte en licht verder kan gaan.

Onze kerstwens

Onze kerstwens is simpel: gezondheid en lichtpuntjes. Die laatsten kunnen zoveel verschil maken in een mensenleven. Wij willen jou het hele jaar door lichtpuntjes geven, door wat we zien in het Bos met jou te delen en hopen dat ze gelukkige momenten brengen.

Wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

12 antwoorden op “Kerstwens”

    1. Allemaal een fijne kerst gewenst
      Mooie weetjes waren dat over de kerstwensen en kaarten leuk om te lezen

  1. Bedankt voor de mooie wensen!
    Uiteraard wens ik iedereen fijne Kerstdagen en i.h.b. Jan, sterkte om deze dagen zonder JENNY, toch gezellig door te kunnen brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *