Kerstrozen in februari

Deze keer een bloemig artikel, want we krijgen het voorjaar in onze bol! Er gaat al van alles bloeien en dat willen we je laten zien.

Kerstrozen

Een beetje gek die naam, want Helleborus bloeit pas na de kerst. De potjes met bloeiende kerstrozen die je in december kunt kopen, zijn voorgetrokken in de kas. Kerstrozen zijn ook geen familie van de roos, maar van de boterbloem, dat zie je goed op de foto hieronder.

Kijkje van onderaf
Kijkje van onderaf
Hoezo kerstroos

De naam kerstroos zou kunnen komen van een verhaal over een herder die, onderweg naar Bethlehem, huilde omdat hij geen cadeau had voor de nieuwgeboren Koning. Toen zijn tranen op de grond vielen bloeiden er plotseling prachtige bloemen, de kerstroos.
Of door de volgende legende: In de Kerstnacht kwam heel de Schepping kwam opnieuw tot bloei, volgens een visioen van Jesaja. Bloemen bloeiden, insecten vlogen rond en veel dieren kwamen uit winterslaap. De volgende dag was alles weer voorbij, alleen de Helleborus bloeide nog in de winterse omstandigheden, een kerstroos.

Nog meer namen

Er zijn nog meer namen voor deze plant, wat denk je van nieskruid of orakelbloem? De verhalen achter deze volksnamen zijn leuke weetjes en vertellen we je in het kort.
Wanneer je iets van de plant fijnwrijft en opsnuift is flink niesen het gevolg. Vroeger geloofde men dat je zo boze geesten kwijt kon raken. De naam nieskruid is meteen duidelijk zo. Het extract werd vroeger ook toegevoegd aan snuiftabak.
Orakelbloem heeft ook weer met bijgeloof te maken. Op kerstavond plukte men 12 knoppen van de plant, voor elke maand van het komende jaar eentje, en zetten ze in het water.  Elke knop die die avond openging voorspelde goed weer in die betreffende maand.

Weetjes
  • Er zijn ruim 20 soorten met verschillende varianten in Nederland. De kleuren lopen uiteen van wit, roze, roodpurper, rood, zwartpurper, crème, geel tot groen. Als de bloemen uitgebloeid zijn verkleuren ze uiteindelijk allemaal naar groen.
  • De naam Helleborus betekent zoiets als dodelijk voedsel, ze zijn namelijk giftig.
  • De klokvormige bloemen hangen tijdens de bloei naar beneden. Zo beschermen ze de kostbare meeldraden en stampers tegen winterse buien.
  • Bij strenge vorst hangen de bloemen en stelen slap, ze onttrekken dan vocht aan de bloemen en zo voorkomen ze bevriezing.
  • De zaden van de Helleborus hebben aan een kant een zogenaamd ‘mierenbroodje’. Een lokkertje met olie waar insecten dol op zijn.
  • Je kunt ze ook zelf zaaien, maar het duurt wel drie jaar voor ze bloeien.

Wil je meer weten over deze mooie planten, kijk eens op de website van Helleborus Gold Collection voor de mooiste soorten en voor de geschiedenisverhalen van deze bijzondere plant.

Wat een mooi hart
Wat een mooi hart

Krijg je ook al voorjaarskriebels nu? Kom maar gauw eens kijken in het ontluikende Bos of wacht het volgende artikel af, daarin spelen de sneeuwklokjes de hoofdrol.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

6 antwoorden op “Kerstrozen in februari”

  1. Wat is het toch heerlijk om met een groot glas thee,op de bank in een heerlijk vroeg ochtendzonnetje..
    Deze leuke en interessante uiteenzetting van de prachtige Helleborus te lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *