Kardinaalsmuts en dankjewel Rabobank

De kardinaalsmuts is een struik die momenteel prachtig gekleurde bessen heeft en dan moet je er snel foto’s van maken, anders zijn ze opgegeten. Ook laten we je weten wat de geweldige uitslag van de Rabobank Clubsupport Actie is, lees snel verder.

Kardinaalsmuts

Leuke naam hè kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) en weet je waarom hij zo heet? Omdat de vorm van de kleurrijke bessen net op een muts van een kardinaal lijkt qua vorm. De bloemetjes zijn niet zo opvallend, maar wel graag bezocht door insecten. Het akkerhommeltje in het filmpje zit zich op te warmen op de vroege oktobermorgen.

Het is een veel gebruikte struik in bosschages en struwelen, wat een mooie ouderwetse termen zijn dat toch! Ook de vogels verspreiden hem doordat ze dol zijn op de roze/oranje vruchten (voor mensen zijn deze giftig), daarna poepen ze de zaadjes weer ergens uit. Nature Today heeft er een artikel aan gewijd met weetjes waarin je ook nog kunt doorklikken naar kaartjes waarop je kunt zien waar hij het meest voorkomt.

Dankjewel Rabobank

We vonden het best spannend wat er uit de bus zou komen van de Rabobank Clubsupport Actie. Er deden zoveel clubs en stichtingen mee in de regio Altena/Bommelerwaard, dus dan is het voor de 3 stemmen die een Rabobank lid mag geven lastig kiezen. De 13e kregen we de uitslag en die was alwéér meer dan vorig jaar. We houden de spanning er nog even in met wat feiten: landelijk deden er 32.000 clubs mee en werden er 500.000 stemmen uitgebracht. Over deze clubs werd €15,5 miljoen verdeeld!

In onze regio deden 418 clubs mee en eindigden wij op de 21e plaats. Doordat 122 mensen ons hun stem gunden ontvangen wij €1047,18. Geweldig, dankjewel het ons dat gegund werd.

Wijziging in openingstijden

We gaan komende periode aan de slag om de gebouwtjes op te knappen met het geld van de Rabobank. Daarvoor hebben we dan tijd, want vanaf dit jaar zijn we van november t/m maart gesloten voor bezoekers. De veldkapel kan bij geopende poort altijd bezocht worden.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *