Kanjers

Zoals beloofd een speciaal bericht dat niets met het Bos te maken heeft en toch weer wel. Hoe zit dat nou? Bij hoge uitzondering deze keer geen verhalen over het Bos, maar over de mensen die er werken. Het betreft twee van onze vrijwilligers die even in het zonnetje gezet mogen worden, ze nemen deel aan twee van de evenementen van de Maarten van der Weijden Elfstedentriatlon, wat een kanjers!
+ update 30-06

200 kilometer

Al onze vrijwilligers mogen in het zonnetje, maar deze twee kanjers gaan wel een heel zware uitdaging aan. Adrie (onze vogelaar, 73 jaar) en Gerrit Romijn (vrijwilliger, 76 jaar)  hebben zich aangemeld voor respectievelijk 200 kilometer lopen en 200 km fietsen. Ze hebben daarvoor een crowdfunding opgezet waar hun collega-vrijwilligers al aan bijgedragen hebben. Nu vragen we ook jullie hulp, dus klik op deze link. We leggen even uit waar het geld naartoe gaat.

De Maarten van der Weijden Foundation financiert kankergerelateerde onderzoeken en projecten, door middel van donaties. Deze donaties komen voor de volle 100%, dus zonder aftrek van kosten, ten goede aan onderzoeken en projecten die de (toekomstige) kankerpatiënt kunnen helpen, doordat ze bijdragen aan:
Voorkomen van kanker
Vergroten van de kans op herstel
Levensverlenging
Vergroten van de kwaliteit van leven
Verbeteren van de palliatieve zorg

Het doel van de Elfstedentriatlon 2023 is om (minimaal) 11 onderzoeken te financieren. Iedere Elfstedenstad wordt gekoppeld aan een onderzoek.

Hoe gaan ze het doen

Dinsdag 20 juni vertrekken Adrie en Gerrit naar Leeuwarden om daar te overnachten in een B&B. Woensdag gaat Gerrit 200 kilometer fietsen achter Maarten aan met nog zo’n 200 andere deelnemers en begeleiding door de Landelijke Eenheid. ‘s Avonds om 23.00 uur start Adrie om tot zaterdag 200 kilometer te lopen achter Maarten aan met nog 10 andere langeafstandlopers! Geslapen wordt er die 2 nachten van 24.00 tot 04.00 uur. Op zaterdag 24 juni sluiten er om 05.00 uur mensen aan om de laatste 25 kilometer mee te lopen en om 12.30 uur nog meer mensen voor de laatste 5 kilometer. Om 14.00 uur is de finish en huldiging gepland. Om Adrie te ondersteunen reist Gerrit die 200 kilometer mee als buddy en ook om het tentje te vervoeren.

Volgen

Zaterdag was er al een programma op tv met een vooruitblik en gesprek met Maarten. Hij startte afgelopen zondag om 200 kilometer te zwemmen. Daarna volgt de fietstocht en het lopen. Je kunt alles volgen op radio, tv en internet, ook kun je 24/7 meekijken. En Adrie en Gerrit zullen proberen ons elke dag een update te sturen, die kun je hier lezen. Dit artikel wordt bijgewerkt zodra er iets binnenkomt. Daarvan krijg je geen melding, dus je kunt zelf af en toe onderaan dit artikel kijken.

Volg de Elfstedentriatlon
Volg de Elfstedentriatlon
Updates

20-06 08.30 uur: Maarten is goed onderweg bij het zwemmen, maar heeft door tegenwind wel wat achterstand opgelopen op het schema. Naast deze vertraging is de weersverwachting voor dinsdag 20 juni niet gunstig. Vanuit de Gemeente Leeuwarden is er contact hierover met weerbureau DTN. Zij brengen de organisatie dinsdag op de hoogte van de weersverwachting, zodat er een inschatting gemaakt kan worden van eventuele verdere vertraging. De aankomst van Maarten zal naar verwachting niet meer woensdagmiddag zijn, maar woensdagavond of donderdagochtend. Op dit moment is de inschatting dat hij later dan verwacht gaat fietsen, dat moment wordt dinsdag rond 19.00 uur bepaald. Omdat hierdoor ook een slaap-blok in het fietsen komt is nu de verwachting dat ze op donderdagochtend gaan beginnen met wandelen.

21-06 07.00 uur: AD Rivierenland heeft een groot artikel gewijd aan onze sportieve medewerkers. Klik op deze link om het als PDF te lezen.
Nadere berichtgeving over wanner Gerrit gaat fietsen is nog niet binnen.

21-06 10.15 uur: Het gaat goed met Maarten. Door omstandigheden loopt hij helaas wel achter op het schema. Fietsen gaat daardoor pas op donderdag morgen starten. Het wandelen zal daardoor ook niet voor donderdagmiddag van start gaan. Omdat het schema ruim was opgezet is dat geen probleem. Het wandeltempo wordt hierdoor wat minder langzaam.

22-06 09.50 uur: De fietsers zijn vertrokken in een heel ontspannen sfeer. Maarten zat vanuit het water in no time op de fiets. Omdat het fietsen een dag later is gestart, konden veel fietsers niet mee, ze moesten vandaag weer gewoon werken. We hopen met het lopen, het onderdeel waar Maarten het minst mee heeft (let straks maar op hoe hij tijdens het wandelen zijn armen beweegt) in te lopen op het schema. We gaan het beleven.

Gerrit aan de start van de elfstedentriatlon (privéfoto)
Gerrit aan de start van de elfstedentriatlon (privéfoto)

22-06 16.00 uur: De verwachting op dit moment is dat Maarten iets voor 18.00 uur doorkomt in Leeuwarden. Dit betekent dat er rond 16.30 gestart wordt met registratie van de lopers. Om 17.00 uur is er een podiumprogramma. Zo is de verwachting nu, maar die wijzigt ongeveer elk half uur.

22-06 18.35 uur: Gerrit heeft de 200 km fietsen achter de rug. Het is heel goed gegaan heeft hij nog even laten weten en Adrie is van start gegaan voor 200 km lopen. Ze hebben elkaar nog even gezien. Gerrit gaat nu rusten en Adrie doorstappen.

Adrie achter Maarten aan (screenshot tv)
Adrie achter Maarten aan (screenshot tv)

23-06 07.00 uur: Adrie heeft gisteravond 30 km gelopen. Vannacht paar uur rust in Sneek en vanmorgen om 04.30 uur vertrokken voor 100 km naar Harlingen. Na een paar uur rust start ze zaterdag om 04.30 uur voor de resterende 70 km naar Leeuwarden. De finishtijd is nog niet bekend. Er kan trouwens nog steeds gedoneerd worden!

24-06 07.30 uur: Door de hectiek ter plaatse is het Gerrit nog niet gelukt een update te sturen. Wel willen wij jullie alvast attenderen op het live interview wat hij straks zal geven bij radio A-FM rond 10.45 uur. Vanmiddag zal het via deze updates terug te beluisteren zijn. Gisteren zagen we Adrie weer op tv, bij de dagelijkse uitzending op NPO1. En we vonden foto’s op Facebook bij de MVDW Foundation, waar ze opstaat.

24-06 11.15 uur: Adrie: Franeker gepasseerd. Nu op naar het Noorden, waar het nu bloedheet is. Maarten ligt weer in zijn tentje, letterlijk een lijdensweg.
Gerrit: Erg hectisch vanmorgen, wekker om 03.00 uur en om 04.00 uur vertrokken uit Bolsward. Maarten hield het daar gisteravond voor gezien ipv door naar Harlingen wat de planning was. Om 05.00 uur tent snel en vakkundig afgebroken, accu telefoon leeg dus opgeladen bij de ALDI Harlingen. Evenzo accu auto leeg dus ANWB om 06.00 uur snel ter plekke. Maarten lijdt en ziet af als een beer. Ik ben nu in Dokkum, de Hel van het Noorden, wordt ongetwijfeld vervolgd. Ik loop in Leeuwarden laatste 5 km mee, dat wordt waarschijnlijk rond middernacht.

En zoals beloofd is het live interview met Kevin Joosten op Radio A-FM hier terug te luisteren:

25-06 07.00 uur: Maarten redde het gisteren niet tot de finish, dus is hij om 04.00 uur weer geen lopen. Met Adrie gaat het goed, ze loopt nog gesmeerd. Op de social media is een filmpje te zien met een interview van Adrie tijdens het lopen. De organisatie verwacht de finish in Leeuwarden tussen 08.00 en 09.00 uur plaats zal vinden. De hoofdsponsor Reggeborgh heeft intussen laten weten het eindbedrag te zullen verdubbelen, dus de stand op dit moment is 3.4 miljoen!

26-06 09.00 uur: Maarten is om 09.00 uur gefinisht en iedereen met hem, wat een prestatie. We hebben wat screenshots uit een filmpje van de MVDW Foundation op Facebook en misschien sturen ze zelf nog wel een foto, die volgt dan later nog.

26-06 07.00 uur: AD Rivierenland heeft nog een afsluitend interview geplaatst. Klik hier om het als pdf te lezen.

26-06 12.00 uur: Bij deze de laatste update en een kleine terugblik plus bedankje van Adrie en Gerrit en de bewijzen van hun prestatie.

Beste mensen,
Wij zijn weer geland aan de Alm. Wat een avontuur en een enerverende week.
En al viel het niet mee om in andermans tempo en ritme te fietsen en te lopen. Niet te weten waar en wanneer we konden rusten en ons tentje op zetten: ons doel is bereikt:
Het geld om 11 kankeronderzoeken te financieren is vrijwel opgehaald. Het was een eer om Maarten te helpen over de finish te komen. Onvergetelijk.
Wij willen iedereen die ons gesteund heeft om dit doel te bereiken heel hartelijk bedanken.

Elfstedentriatlon 2023 stempelkaart Adrie en kruisjes Adrie en Gerrit
Elfstedentriatlon 2023 stempelkaart Adrie en kruisjes Adrie en Gerrit

30-06: Nadat de vermoeidheid is weggetrokken en de emoties zijn ingedaald, is Adrie gaan zitten voor een verslag. Loop in gedachten even met haar mee terwijl je dit leest.

Heb je een doel nodig om te sporten? Wat als je dat doel niet bereikt, ook niet na een tweede of derde poging? Wat als je hele leven in het teken staat van het doel wat je voor ogen hebt, maar het blijkt onbereikbaar, ja wat dan?

Heb je een doel nodig om te sporten? Wat als je dat doel niet bereikt, ook niet na een tweede of derde poging? Wat als je hele leven in het teken staat van het doel wat je voor ogen hebt, maar het blijkt onbereikbaar, ja wat dan? Dat was een van de onderwerpen waarover we spraken met Maarten, op de momenten dat de camera’s en verzorgers er even niet bij waren, tijdens het wandelonderdeel van de Elfstedentriatlon.

Vol optimisme waren we (Maarten en 9 lange afstandswandelaars) donderdagavond vertrokken uit Leeuwarden voor de 200 kilometer. Weliswaar lag Maarten na de 200 kilometer zwemmen een dag achter op zijn schema, maar met het wandelen zouden we genoeg op het schema in kunnen lopen om zaterdag, samen met al die wandelaars die zich hadden aangemeld om de laatste 25 of 5 kilometer mee te lopen, op die lange rode loper te finishen.

De eerste avond tot Sloten lopen was te optimistisch. Het werd Sneek waar het tentje voor Maarten werd opgezet. Onze zeer korte nachtrust was op een 5 kilometer verderop gelegen schoolplein.

Vrijdagochtend om 04.00 uur stonden we met Maarten bij de stempelpost in Sneek. Dit zou de dag worden waarop wij, lange langeafstandswandelaars, ons hadden verheugd: minstens 100 kilometer wandelen. Dus, op naar Harlingen of misschien wel naar Franeker. In ieder geval zat het tempo er de eerste uren goed in. Tot het tempo geleidelijk aan steeds trager werd en de stoet stilviel. De verzorgingsploeg moest in actie komen. Een bed vol blaren had de voeten van Maarten bedekt en de pijn die hij leed kon niemand ontgaan. Het viel Maarten zwaar om weer op gang te komen. Maar we werden aangemoedigd door een enthousiast publiek. Esther Vergeer kwam een tijdje meerollen. Mark Rutte belde. Vriend Sebastiaan kwam naast Maarten lopen. Ook (ex)patiënten sloten aan. We hoorden ontroerende verhalen over tegenslagen, teleurstellingen, pijn en de moed om verder te gaan, soms op een heel onconventionele manier. Het werd lachen en huilen, terwijl het tempo weer inzakte en het voor Maarten bij Bolsward meer dan genoeg was. Hij rolde zijn tentje in en kwam er die avond niet meer uit. W ij brachten de nachtelijke uren in Harlingen op een parkeerterrein door.

Toen we zaterdagmorgen Maarten bij zijn tentje ophaalden drong het tot ons door dat we die avond niet in Leeuwarden zouden finishen. Voetje voor voetje verplaatste onze kopman zich. We maakten grappen terwijl we ons op het vroegtijdig beëindigen van de tocht voorbereiden, toen na de emotionele doorkomst in Franeker, berichten doorsijpelden dat Maarten echt zou stoppen wachten we gelaten het moment af dat het doek zou vallen. Maar….., o wonder, Maarten ging toch verder. Niet voor niets was de slogan: ik geef alles! Op naar Dokkum! Inmiddels was het bloedheet geworden. En Dokkum leek maar niet dichterbij te komen. Maar ook daar hebben we een stempel bemachtigd. Toen was het echt op bij Maarten. En terwijl Maarten sliep vonden wij een overnachtingsplaats bij een gastvrije boer in Sibrandahus.

Zondagmorgen 04.00 uur gingen we samen met een breed lachende Maarten verder. De zon kwam op over het weidse Friese landschap. Zilverreigers maakten een buiging en kiekendieven wankelden boven de velden. Steeds meer toeschouwers kwamen ons aanmoedigen op de laatste kilometers naar Leeuwarden. Inmiddels was het podium afgebroken, de rode loper opgerold, de artiesten afgezegd en de televisiezendtijd verstreken. De finish zou immers zaterdagavond bereikt worden. Tranen stroomden bij de aankomst om 09.00 uur in de Prinsentuin. Burgemeester Buma sprak mooie woorden, Maarten huilde, en we huilden allemaal mee, een lied, foto’s, medailles…..

We knepen elkaar in de handen. Hadden we het echt gehaald? Maarten de Elfstedentriatlon, Gerrit 200 kilometer fietsen en ik 200 kilometer wandelen, terwijl Gerrit mijn buddy was met het festivaltentje van onze jongste dochter. Het was alsof we in een film zaten, die niet eindigde daar in de Prinsentuin in Leeuwarden, maar nog lang in ons hoofd doorspeelde. Pas dagen later, toen een zieke man ons vertelde hoe hij had genoten van de mooie beelden, de spanning, de solidariteit en de hoop die hij daaruit had geput, ja toen wisten we: ons doel is bereikt.

8 antwoorden op “Kanjers”

 1. Wat ontzettend leuk dat jullie aan deze missie van Adrie en Gerrit aandacht schenken!
  Wat een goed initiatief van Maarten en zijn mede-kanjers!
  We leven mee en volgen de berichten.
  Hartelijke groet, Henk en TIneke Kraaij

  1. Zo’n uitdaging als Adrie en Gerrit aangaan, daar hebben wij veel respect voor. Daarom deze aandacht, ook in de hoop hun eindbedrag wat opgehoogd te krijgen Tineke 🚴‍♂️🚶‍♀️🪙

 2. Adrie en Gerrit heel veel succes bij deze uitdaging! En een prachtig doel!
  Groetjes Dik en Anja

 3. Veel succes Gerrit en Adrie! Wat mooi om jullie hier te volgen!
  Zet’m op!!
  Groeten, Jan en Els van Haaften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *