Insecten, mooi of eng

Insecten zijn er in heel veel soorten en veel mensen denken direct aan vervelende, stekende of enge dieren bij het woord insect. Maar wist je dat vlinders bijvoorbeeld ook insecten zijn?

Vlinders

Rupsen worden vlinders, maar hoe zit het voordat de rups een rups is? Vlinders leggen eitjes, sommige veel, andere soorten weinig. Die eitjes leggen ze op een zogenaamde waardplant en dat worden dan poppen en vervolgens rupsen. Pas vertelden we je al over waardplanten toen we een invasie van rupsen van de dagpauwoog hadden op de grote brandnetel, hun waardplant.

De meeste vlinders leven ook maar kort,  zo’n 2 tot 3 weken. De meest opvallende zijn de dagvlinders, daarvan zijn nog maar 53 soorten over, daar moeten we echt zuinig op zijn. Het totaal aan vlindersoorten in Nederland 2400 is volgens de Vlinderstichting.

We zijn blij met het drukke vlinderbezoek aan onze kruiden-, bijen- en vlindertuin en hopen ze voldoende waardplanten te bieden om telkens terug te komen. Chef Zuid Ries doet zijn best om uit te zoeken welke planten en grassen daarvoor geschikt zijn. Volgend jaar wordt het veld met wilde bloemen op Zuid ook opnieuw ingezaaid.

Stekende engerd?

En dan die andere insecten, die kunnen steken, er eng uitzien of onverwacht grote sprongen maken, ze zijn er legio. Soms dénken we dat het een stekend insect is omdat hij op een soortgenoot lijkt. Zoals de stadsreus waarover we pas al vertelden. Zo zagen we pas een soort vlieg, hij leek een beetje op een daas en zag er in elk geval niet al te vriendelijk uit. Het tegendeel bleek waar, het was een schorpioenvlieg, die leeft van dode insecten en plantaardige resten of meeldauw en doet ons niets. Hij ziet er alleen afschrikwekkend uit.

Schorpioenvlieg
Schorpioenvlieg
Springende engerds

Ja en dan de categorie die voor onverwachte beweging zorgt en daardoor als eng wordt ervaren door veel mensen: de sprinkhanen. En ja dat onverwachte…. ze kunnen wel ruim 1 meter ver springen! Daarnaast kunnen ze ook nog korte stukken vliegen, maar het liefst lopen ze. Ze eten planten en zouden zelfs een goede toevoeging aan ónze maaltijd kunnen zijn. Voor 80% van de wereldbevolking is het eten van insecten namelijk normaal. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn op grote schaal voorhanden.

Een kleine, veel voorkomende soort is de ratelaar (Glyptobothrus biguttulus), die zien we op Noord en Zuid regelmatig in het gras zitten.

En ook sprinkhanen zijn er in soorten, van klein naar groot. Neem nou de jongen hieronder, die bleef op z’n gemakje zitten op een blad in de zon. het is de grote groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima), wow wat een knoepert is dat! Zie je die enorme achterpoten? En een grappig weetje is dat zijn oren in de voorpoten zitten. Sprinkhanen worden maximaal enkele maanden oud.

2 antwoorden op “Insecten, mooi of eng”

  1. Prachtig die argus, er zijn er nog maar een paar in heel Altena. Zet iemand deze waarnemingen op waarneming.nl?

    1. Dankjewel Herman 🦋 we wisten niet dat ze zo zeldzaam zijn (geworden). We hebben nog nooit iets met waarnemingen gedaan, maar dit vraagt wel om actie. Komt in orde en dank voor je tip ✅

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *