We hebben in het Bos en op Noord en Zuid veel insectenlokkers staan. Dat doen we bewust omdat insecten zo ontzettend belangrijk zijn voor ons en onze voeding. Zij zorgen ervoor dat alles bestoven wordt, zodat de gewassen vrucht voortbrengen.
De kaardenbol
En dan is er ook nog verschil in inheemse en uitheemse planten. We hebben in het Bos wel beide soorten, maar kiezen toch grotendeels voor inheemse planten. De reden daarvoor is dat onze insecten daar het meeste eten vinden, maar ook dat deze gewassen in ons klimaat passen. Ze kunnen tegen droog en nat en een winter met vorst zonder dat ze bescherming nodig hebben. We laten deze keer twee soorten zien met hun bezoekers. Allereerst de kaardenbol (Dipsacus), een geweldige insectenlokker.
Een ouderwetse plant die graag op een zonnige plek staat en geliefd is bij insecten. De naam Dipsacus is afkomstig van Griekse ‘dipsao’ = ‘dorstig’. De tegenoverstaande bladen zijn vergroeid en vormen een kommetje waarin water wordt opgevangen. De functie hiervan zou zijn dat schadelijke insecten zoals bijvoorbeeld luizen niet de plant in kunnen klimmen. De bol bestaat uit honderden bloemetjes die in de vorm van een ring bloeien, beginnend vanuit het midden. De bloemhoofdjes van deze plant werden vroeger gebruikt om linnen te kaarden (op te ruwen).
Koninginnekruid
Nog een plant waar insecten dol op zijn is het koninginnekruid (Eupatorium cannabinum). Ook deze wil wel in de zon staan, maar vindt lekker vochtige grond ook heel fijn. Hij dus vaak langs de slootkant te vinden en bloeit van juli tot september. Eupatorium wordt zowel koninginnenkruid als leverkruid genoemd en is familie van de aster.
De vroegere Nederlandse naam leverkruid is te danken aan de leverkleur van de bloemen. Aan de stengels zie je forse tegenoverstaande bladeren. Ze lijken heel sterk op de bladeren van Cannabis, vandaar de soortsnaam ‘cannabinum’ in de wetenschappelijke naam. Aan het einde van de bloei worden de bloemen pluizig en wittig, het zaad gaat zich dan verspreiden op de wind.
Heb je nog niet gestemd?
Mogen wij op jouw stem rekenen? Stem dan via de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport (zoek op Duyls Bos), je kunt van 2 t/m 24 september stemmen. Alvast hartelijk bedankt! Lees alles hierover in het vorige artikel.
Wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!
Ik neem aan dat dan de Kaardebol en koninginnekruid wel binnen de perken gehouden kan worden in een kleine tuin ???
Groet, Jan de Jong
Ja dat lukt best hoor Jan. Vooral de kaardenbol is herkenbaar als hij opkomt. Dus zoveel zaailingen verwijderen als je wilt en genieten van de planten die over mogen blijven 🌸🦋
Het is weer een zeer mooie weergave van e.e.a. wat groeit en
bloeit en wat wordt bestoven door vele insecten en bijtjes!
Bedankt voor de mooie beelden!
Fijn te horen Nelly, we houden onze volgers graag op een hoogte 🌸🦋